Mediterraneo Ηospital: Διαγνωστικά τεστ για την ανίχνευση του κορωνoϊού SARS COV-2

Ο SARS COV-2 (Covid-19) εμφανίστηκε το 2020 ως μία παγκόσμια επιδημική νόσος, που παρόμοιά της σε εξάπλωση είχε πολλές 10ετίες να εμφανιστεί. Όπως ήταν επόμενο, η επιστημονική κοινότητα, αλλά και η φαρμακοβιομηχανία διεθνώς έχουν επικεντρώσει την έρευνα στην προσπάθεια ανίχνευσης και αναχαίτισης του ιού. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση σχετικά με τα τεστ ανίχνευσης του νέου κορονοϊού.

Επισημαίνεται ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις θα πρέπει να διενεργούνται μετά από σύσταση του Θεράποντος Ιατρού, ώστε να διευκρινιστεί ποιος τύπος εξέτασης είναι ο καταλληλότερος, ανάλογα με την περίπτωση.

Οι επικρατέστερες εξετάσεις σήμερα με τα κύρια χαρακτηριστικά τους παρατίθενται παρακάτω:

  1. To Μοριακό τεστ ανίχνευσης του Ιού SARS COV-2 ( RT – PCR )
  • Γίνεται με τη λήψη ρινοφαρυγγικού ή στοματοφαρυγγικού επιχρίσματος με ειδικό στυλεό. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και διαρκεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα.
  • Για τη διάγνωση χρησιμοποιείται η μέθοδος Real Time PCR η οποία αποτελεί την μέθοδο αναφοράς διότι ανιχνεύει το γενετικό υλικό του ιού και επιβεβαιώνει τη μόλυνση.
  • Έχει την δυνατότητα να ανιχνεύσει την παρουσία του ιού στη φάση επώασης πριν ακόμη από την εκδήλωση των κλινικών συμπτωμάτων με υψηλή ειδικότητα και ευαισθησία.

Η εξέταση πραγματοποιείται καθημερινά στα Κεντρικά Εργαστήρια του Mediterraneo Hospital και τα αποτελέσματα της εξέτασης ολοκληρώνονται σε ένα έως δύο 24ωρα. Για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά διαθέτουμε την ταχεία μέθοδο PCR η οποία ολοκληρώνεται σε λίγες ώρες.

 

2. Το Ορολογικό Τεστ Αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού SARS COV-2 (IGG/IGM/IGA )

  • Γίνεται με απλή αιμοληψία. Πρόκειται για ορολογικό τεστ που ανιχνεύει αντισώματα που παράγονται τις πρώτες μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων από το Ανοσοποιητικό μας σύστημα για την αντιμετώπιση της λοίμωξης. Γι’ αυτό το λόγο θεωρούνται βοηθητικές και όχι κύριες εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση λοίμωξης από το νέο κορονοϊό.
  • Παραμένουν στο αίμα για αρκετές εβδομάδες ή μήνες μετά την ανάρρωση και υποδηλώνουν νέα ή προηγούμενη Λοίμωξη.
  • Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε εάν η παρουσία των αντισωμάτων αυτών σημαίνει ότι ο εξεταζόμενος έχει αποκτήσει ανοσία για πάντα στον κορονοϊό και είναι προστατευμένος από επαναλοίμωξη.

Σαπφώ Γιαννοπούλου, Βιοπαθολόγος, Διευθύντρια Μικροβιολογικού Εργαστηρίου

Η εξέταση πραγματοποιείται καθημερινά στα Κεντρικά Εργαστήρια του Νοσοκομείου και τα αποτελέσματα ολοκληρώνονται σε ένα 24ωρο.

3. Το Γρήγορο τεστ (RAPID) Αντιγόνου έναντι του νέου κορονοϊού SARS COV-2

  • Πρόκειται για γρήγορα τεστ ανοσοχρωματογραφίας όπως τα γνωστά τεστ εγκυμοσύνης.
    Ανιχνεύουν ποιοτικά τα Αντιγόνα της επιφανείας του ιού σε ρινοφαρυγγικό και στοματοφαρυγγικό επίχρισμα και είναι χρήσιμα για την ανίχνευση του ιού σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού.
  • Είναι τεστ γρήγορα και οικονομικά και ολοκληρώνονται σε 15 λεπτά στο εργαστήριο.
  • Δεν διαθέτουν όμως την αξιοπιστία της μοριακής μεθόδου PCR. Έχουν δηλαδή μικρότερη ευαισθησία διότι δίνουν περισσότερα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

Η εξέταση πραγματοποιείται καθημερινά στα Κεντρικά Εργαστήρια και τα αποτελέσματα ολοκληρώνονται σε λίγα μόλις λεπτά.

Αποτελέσματα

Εάν έχετε θετικό τεστ για το COVID-19 μετά από μοριακό έλεγχο, επικοινωνήστε με τον κλινικό ιατρό σας και με τον ΕΟΔΥ. Είναι απαραίτητο να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να περιοριστεί η μετάδοση του ιού.

Εναλλακτικά, οι Παθολόγοι του Mediterraneo Hospital θα σας δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες για την περίπτωσή σας.

Εάν έχετε αρνητικό τεστ για το COVID-19, με μοριακό έλεγχο πιθανότατα δεν είχατε μολυνθεί τη στιγμή που το δείγμα σας συλλέχθηκε. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αρρωστήσετε στο μέλλον. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα της εξέτασης μπορεί να σημαίνει πως τη στιγμή της λήψης βρισκόσασταν σε αρχικό στάδιο στη φάση επώασης.

Ποια τεστ προσφέρονται στο Mediterraneo Hospital;

Όλα τα παραπάνω τεστ εκτελούνται στα εργαστήρια της κλινικής μας. Μπορείτε να μας καλέστε στο 2109117000 και να κλείσετε το ραντεβού σας τώρα με απόλυτη ασφάλεια και τηρώντας όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Διαβάστε ακόμη...