Παρόλο που το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η 2η συχνότερη αιτία θανάτου στην Ελλάδα, η θεραπεία του έχει μείνει πίσω στη χώρα μας, σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τα τελευταία χρόνια, έχουν αναπτυχθεί διεθνώς Μονάδες Οξέων Εγκεφαλικών επεισοδίων (Μ.Ο.Ε.), οι οποίες θεωρούνται πλέον θεμελιώδεις για την αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου. Όλες οι μελέτες και δοκιμές, δείχνουν ότι η θεραπεία στην Μ.Ο.Ε. «σώζει 1 στους 3 ανθρώπους από το θάνατο», και μειώνει, έως και 25%, το ποσοστό αναπηρίας που οφείλεται σε εγκεφαλικό επεισόδιο.
Το Mediterraneo Hospital έχει σαν αρχή του την παροχή ποιοτικής φροντίδας στους ασθενείς. Σαν αποτέλεσμα αυτής της αρχής, το 2014, εγκαινίασε το 1ο Κέντρο Οξέος Εγκεφαλικού στην Ελλάδα.
Το Κέντρο Οξέος Εγκεφαλικού στο Mediterraneo Hospital δέχεται ασθενείς με οξύ αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο από την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Οι ασθενείς λαμβάνουν το υψηλότερο επίπεδο της περίθαλψης, σύμφωνα με τις τελευταίες θεραπευτικές οδηγίες και πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Ευρώπης και της Αμερικής.
Πώς είναι οργανωμένο το Κέντρο Οξέος Εγκεφαλικού;
Το Κέντρο Οξέος Εγκεφαλικού περιλαμβάνει:
· Γρήγορη εκτίμηση – οι ασθενείς που φθάνουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου, αξιολογούνται με ταχείς ρυθμούς από την ομάδα ειδικών.
· Έγκαιρη θεραπεία – χρήση θρομβολυτικών φαρμάκων (θρομβόλυση).
· 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα παρακολούθηση και φυσιολογική παρέμβαση στη μονάδα εγκεφαλικών επεισοδίων.
· Διεπιστημονική ομάδα ειδικών διαθέσιμη 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Αυτό περιλαμβάνει ομάδα νευρολόγων με εμπειρία σε αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, σε στενή συνεργασία τους με συναδέλφους από τους τομείς της Επεμβατικής Νευροακτινολογίας, Νευροχειρουργικής, Αγγειοχειρουργικής, Καρδιολογίας και Αιματολογίας , φυσιοθεραπευτές και εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.
Απαραίτητη είναι η υποστήριξη που παρέχουν τα προηγμένα απεικονιστικά συστήματα της αξονικής τομογραφίας, της μαγνητική τομογραφίας και της ψηφιακής αγγειογραφίας.
Διάγνωση και αξιολόγηση
Ο ασθενής με πιθανό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά την άφιξη στο Τ.Ε.Π (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) αξιολογείται με ταχείς ρυθμούς από την ομάδα εγκεφαλικού για την εξακρίβωση ύπαρξης εγκεφαλικού ή κατάστασης που μιμείται ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Μια αξονική τομογραφία εγκεφάλου θα βοηθήσει να προσδιοριστεί η παρουσία ενός αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου (από την ρήξη των αιμοφόρων αγγείων, συνήθως μία αρτηρία) ή ενός ισχαιμικού εγκεφαλικό επεισοδίου (που προκαλείται από φραγμένη αρτηρία).
Ασθενείς που παρουσιάζουν ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, μέσα σε διάστημα 4 ωρών από την έναρξη, θα έχουν άμεση multimodal απεικόνιση με αξονική τομογραφία (CT angiography and CT perfusion) ή μαγνητική τομογραφία (diffusion/perfusion MRI and MR angiography), με στόχο τον προσδιορισμό του μεγέθους και της έκτασης του εγκεφαλικού επεισοδίου, την παρουσία και την τοποθεσία της αποφραγμένης αρτηρίας που προκαλεί το εγκεφαλικό επεισόδιο, και την ποσότητα του εγκεφαλικού ιστού που διατρέχει κίνδυνο εμφράγματος.
Αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στο Κέντρο Οξέος Εγκεφαλικού αμέσως με θρομβολυτικά μέσα ενδοφλέβια. Επιλεγμένοι ασθενείς θα χρειαστούν ενδαγγειακή θεραπεία δηλαδή ενδο–αρτηριακή θρομβόλυση ή / και θρομβεκτομή με την βοήθεια αγγειογράφου.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αποτελέσματα είναι άμεσα – τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου εξαφανίζονται, αλλά ακόμη και αν δεν υπάρχει άμεσα εμφανές όφελος, γνωρίζουμε ότι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι καλύτερα με τη αντιμετώπιση αυτή.
Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι όσο πιο γρήγορα οι ασθενείς φθάνουν στο νοσοκομείο , τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος από τη χορήγηση θρομβόλυσης.
Μετά από 24-48 ώρες στο Κέντρο Οξέος Εγκεφαλικού, οι ασθενείς συνήθως μεταφέρεται σε μονάδα αυξημένης παρακολούθησης και κρεβάτια με τηλεμετρία (συνεχής παρακολούθηση της καρδιακής λειτουργίας ), όπου συνεχίζει την αποκατάσταση. Μια σειρά από εξετάσεις που πραγματοποιούνται, θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό της αιτίας του εγκεφαλικού, και της αγωγής για δευτερογενή πρόληψη, ώστε να αποφευχθεί ένα νέο εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι ακόλουθες παράμετροι παρακολουθούνται συνεχώς στο Κέντρο Οξέος Εγκεφαλικού:
• αλλαγές στην νευρολογική κατάσταση του ασθενούς
• αρτηριακή πίεση
• καρδιακός ρυθμός (για την παρουσία των αρρυθμιών)
• καρδιακά συμπτώματα ισχαιμίας
• επίπεδα οξυγόνου στο αίμα
• αλλαγές στον τρόπο αναπνοής
Οι ασθενείς στη συνέχεια πηγαίνουν είτε στο σπίτι ή σε μια μονάδα αποκατάστασης.
Τι συμβαίνει με την έξοδο από το Κέντρο Οξέος Εγκεφαλικού;
Κάθε ασθενής που εξέρχεται έχει μαζί του ιατρικό ιστορικό από την ιατρική ομάδα, και αντίγραφα όλων των εξετάσεων που έγιναν στο νοσοκομείο. Η ιατρική γνωμάτευση θα επικεντρωθεί στην αιτία του εγκεφαλικού επεισοδίου, τις εξετάσεις που έγιναν και τα αποτελέσματά τους, τις περαιτέρω εξετάσεις που απαιτούνται, τη θεραπεία που χορηγείται, τις ανάγκες νοσηλείας του ασθενούς, καθώς και τη λειτουργική κατάσταση του ασθενούς.