«Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων»

 
Την πεποίθησή του πως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δεν θα προβεί σε νέες κινητοποιήσεις, εξέφρασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, παράλληλα πως, σε κάθε περίπτωση, «αυτή τη φορά η Πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη».


Παράλληλα, ο κ. Σαλμάς εκτίμησε πως μέχρι τη 15η Σεπτεμβρίου θα έχει υπογραφεί από το υπουργείο Υγείας το δελτίο τιμών φαρμάκων, «μέσω ενός νέου συστήματος υπολογισμού των τιμών τους που θα έχει απόλυτη διαφάνεια».

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Δημοκρατικής Αριστεράς Κατερίνας Μάρκου, ο κ. Σαλμάς διευκρίνισε πως το υπουργείο βρίσκεται σε διαβούλευση με τους εταίρους, για το νέο σύστημα υπολογισμού των τιμών.

«Πρέπει, όμως και τα off patent και κατ’ επέκταση και τα γενόσημα, να έρθουν να ανατιμολογηθούν με πιο σύγχρονο τρόπο, για να κατέβουν οι τιμές τους, ώστε να επιδράσει κι η μείωση των τιμών στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την ίδια την φαρμακευτική δαπάνη και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Σπύρου Χαλβατζή (ΚΚΕ), ο κ. Σαλμάς αρνήθηκε πως υπήρξε ποτέ επίσημη κυβερνητική δέσμευση για πλαφόν 1500 ευρώ το χρόνο για κάθε ασθενή:

«Δεν υπήρξε ποτέ στο τραπέζι το πλαφόν των 1500 ευρώ. Ήταν μια μελέτη ενός ιδρύματος ΚΕΠΕ. Κάποιος τεχνοκράτης το σχεδίασε, που δεν είχε ιδέα από πρακτική πολιτική – και αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Εμείς, τουλάχιστον, δεν μπορούμε να το εφαρμόσουμε και δεν το θεωρούμε δίκαιο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Τέλος, αναφορικά με τις ενδεχόμενες κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, ο κ. Σαλμάς εκτίμησε, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Κικίλια (ΝΔ) πως «ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος που έχει μιαν ωριμότητα και ξέρει τα στοιχεία, δεν θα προχωρήσει σε κινητοποίηση το Σάββατο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Αυτή τη φορά η πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη. Έχουμε έτοιμο σχέδιο, το οποίο θα ενεργοποιήσουμε για να προστατεύσουμε την φαρμακευτική παροχή περίθαλψης στους ασφαλισμένους. Ένας οργανισμός που, σε κάθε περίπτωση, παρά τα όποια προβλήματα, μοιράζει στην αγορά πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ ρευστό – και είναι ιδρώτας των εργαζομένων αυτός – δεν εκβιάζεται. Θα βρούμε τον τρόπο, με αυτά τα χρήματα να πληρώνονται φάρμακα για τους εργαζόμενους».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *