Με σκλήρυνση κατά πλάκας συνδέεται η παιδική παχυσαρκία

 
Παρά το γεγονός ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι εξαιρετικά σπάνια στα παιδιά, εντούτοις, φαίνεται να είναι πολύ πιο συχνή στα υπέρβαρα και παχύσαρκα κορίτσια.


Είναι, μάλιστα, σχεδόν τετραπλάσια η συχνότητά της στα εξαιρετικά παχύσαρκα κορίτσια, πιθανόν λόγω των επιπέδων των βιταμινών στον οργανισμό τους ή εξ’ αιτίας φλεγμονής που σχετίζεται με την παχυσαρκία.

Αμερικανοί ερευνητές, με νέα μελέτη, διέκριναν ακόμη δύο πιθανόν ύποπτους παράγοντες που προειδοποιούν για εμφάνιση σκλήρυνσης κατά πλάκας στα παχύσαρκα κορίτσια: το μούδιασμα και τη φαγούρα.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, Annette Langer-Gould, από το Kaiser Permanente of Southern California, «η επιδημία παιδικής παχυσαρκίας πιθανόν οδηγεί σε αυξημένη νοσηρότητα από σκλήρυνση κατά πλάκας, ιδιαίτερα σε έφηβα κορίτσια»

Η Langer-Gould συνέκρινε το ύψος και το βάρος 75 παιδιών με σκλήρυνση κατά πλάκας και 900.000 υγιών παιδιών. Αυτό που προέκυψε ήταν ότι 50% των παιδιών και εφήβων με σκλήρυνση κατά πλάκας ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα των υγιών παιδιών ήταν 37%.

Έως και τετραπλάσιος ο κίνδυνος σε κορίτσια με νοσογόνο παχυσαρκία

Το να είναι κάποιο έφηβο κορίτσι υπέρβαρο ή μέτρια παχύσαρκο συνδέθηκε με ελαφρώς υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας, αλλά τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε μικρό αριθμό περιστατικών και μπορεί να αποτελούν τυχαίο γεγονός.

Αντίθετα, η υπερβολική παχυσαρκία, συνδέθηκε σαφώς με τριπλάσιο έως τετραπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Όσον αφορά στα αγόρια, δεν φάνηκε σαφής τάση μεταξύ του βάρους τους και της πιθανότητας να διαγνωστούν με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *