Με ποιο σύνδρομο συνδέεται η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας

Ζήσης Ψάλλας

Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychiatric Research διαπίστωσε ότι σχεδόν ένας στους πέντε ανθρώπους με ΔΕΠΥ παρουσίαζε κλινικά επίπεδα αποθησαυρισμού, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να υπάρχει ένας κρυφός πληθυσμός ενηλίκων που παλεύουν με τη συσσώρευση και τις συνέπειες.

Η Διαταραχή Αποθησαυρισμού είναι μια αναγνωρισμένη κατάσταση που περιλαμβάνει υπερβολική συσσώρευση αντικειμένων, δυσκολίες απόρριψης και υπερβολική ακαταστασία. Η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στην καθημερινή ζωή και μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη και το άγχος. 

Προηγούμενη έρευνα για τη Διαταραχή Αποθησαυρισμού επικεντρώθηκε κυρίως σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που ζήτησαν βοήθεια στη ζωή τους.

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής την Δρ. Sharon Morein καθηγήτρια ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin, περιέλαβε 88 άτομα με ΔΕΠΥ. Διαπίστωσε ότι το 19% αυτής της ομάδας είχαν κλινικά συμπτώματα συσσώρευσης, ήταν κατά μέσο όρο 30 ετών και υπήρχαν ίσα ποσοστά μεταξύ των δύο φύλων. Στο υπόλοιπο 81%, οι ερευνητές βρήκαν συμπτώματα αποθησαυρισμού αλλά όχι σε βαθμό που να βλάπτουν σημαντικά τη ζωή τους, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές έθεσαν τις ίδιες ερωτήσεις, σχετικά με τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ, την παρορμητικότητα, τα επίπεδα συσσώρευσης και ακαταστασίας, την ιδεοψυχαναγκαστική σοβαρότητα, την τελειομανία, την κατάθλιψη, το άγχος και την καθημερινή λειτουργία, σε μια ομάδα 90 ενηλίκων από τον γενικό πληθυσμό, χωρίς ΔΕΠΥ. Μόνο το 2% αυτής της ομάδας ελέγχου εμφάνισε κλινικά συμπτώματα συσσώρευσης. Στη συνέχεια επανέλαβαν την ίδια εξέταση σε ένα διαδικτυακό δείγμα 220 ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δουν αν βρέθηκαν παρόμοια μοτίβα και ομοίως μόνο το 3% αυτής της ομάδας εμφάνισε συμπτώματα.

Η Morein είπε: «Η διαταραχή αποθησαυρισμού είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή συλλογή πολλών πραγμάτων. Τα άτομα με διαγνωσμένη διαταραχή αποθησαυρισμού γεμίζουν τους χώρους διαβίωσής τους με τόσα πολλά αντικείμενα και η ακαταστασία τους επηρεάζει την καθημερινή λειτουργία, οδηγώντας σε κακή ποιότητα ζωής, άγχος και κατάθλιψη. Διαπιστώσαμε ότι τα άτομα που είχαν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα αποθησαυρισμού. Αυτό είναι σημαντικό γιατί δείχνει ότι η αποθησαύριση δεν επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους αργότερα στη ζωή τους, οι οποίοι είναι συνήθως το επίκεντρο της έρευνας μέχρι στιγμής».

Διαβάστε ακόμη...