Με ποιες μεθόδους αντιμετωπίζεται η τριχόπτωση

Το φυσικό αποτέλεσμα εξασφαλίζεται με την επιλογή και τοποθέτηση συγκεκριμένων τριχοθυλακίων με ιδανική γωνία έκφυσης, ώστε να ταιριάζουν απόλυτα στα παρακείμενα μαλλιά


Παρέμβαση του Χριστόφορου Τζερμιά, δερματολόγου, ειδικευμένου στο λέιζερ

Μέχρι πρόσφατα, οι άνδρες θεωρούσαν πως δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να συμφιλιωθούν με το πρόβλημα της τριχόπτωσης, να αποδεχτούν την αλωπεκία και να συμβιβαστούν με αυτήν, καθώς κάθε πιθανότητα αντιμέτωπισής της έμοιαζε «φτωχή» και το πρόβλημα φάνταζε δύσκαμπτο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόννης λένε πως «είναι μύθος ότι η φαλάκρα κληρονομείται από τον πατέρα και ότι αποτελεί αναγκαίο και αναπόφευκτο κακό»

Ωστόσο, νέα έρευνα δίνει ελπίδες για τη θεραπεία της φαλάκρας. Αναπληρωτής καθηγητής Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια ανακοίνωσε πως «τα νέα ευρήματα διαλύουν το δόγμα που θέλει την απώλεια των μαλλιών μόνιμο πρόβλημα σε ζώα και ανθρώπους, επειδή όταν καταστραφούν οι θύλακες των τριχών δεν αναγεννώνται».

Επιπλέον, για όσους πίστευαν πως η φαλάκρα ήταν «αναγκαίο κι αναπόφευκτο κακό», καθώς την κληρονόμησαν από τον πατέρα τους, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόννης απαντούν ξεκάθαρα και κάθετα πως πρόκειται περί μύθου! Η ανδρογενετική αλωπεκία αποτελεί πάθηση του τριχωτού της κεφαλής, η οποία επιδεινώνεται με τη γήρανση και δεν είναι απλά μια φυσική διαδικασία της.

Από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας τα πλούσια, φροντισμένα και καλοχτενισμένα μαλλιά αποτελούν κόσμημα της γυναίκας, αλλά και ειδοποιό διαφορά της από τον άντρα. Αυτός είναι ο λόγος που οι γυναίκες πανικοβάλλονται μόλις δουν κάποιες τρίχες να πέφτουν με την καθημερινή φροντίδα των μαλλιών τους.

Δυστυχώς, αυτός ο φόβος δεν είναι αβάσιμος, γιατί κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που αντιμετωπίζουν σοβαρή τριχόπτωση και μάλιστα σε όλο και νεαρότερες ηλικίες.

Μόνο το 40% των γυναικών που πάσχουν από τριχόπτωση είναι πάνω από 40 ετών. Οι συναισθηματικές συνέπειες από αυτό το φαινόμενο είναι πολλές, όπως κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση και άγχος. Ευτυχώς, με την πρόοδο της επιστήμης έχουμε σήμερα περισσότερες πιθανότητες να λύσουμε αυτό το πρόβλημα.

Ποια είναι όμως τα αίτια που προκαλούν τη γυναικεία τριχόπτωση;

Για να τα καταλάβουμε καλύτερα είναι απαραίτητο να γνωρίσουμε κάποια πράγματα σχετικά με τον κύκλο ζωής της τρίχας. Οταν αυτός ο κύκλος διακόπτεται για οποιοδήποτε λόγο και αιτία, τότε μη φυσιολογικά μαλλιά αρχίζουν να εμφανίζονται, μερικές φορές πρόσκαιρα και κάποιες άλλες μόνιμα. Οι διαφορετικές αιτίες της τριχόπτωσης έχουν διαφορετικά ονόματα αλλά και απαιτούν διαφορετική θεραπεία και αντιμετώπιση: ανδρογενετική αλωπεκία, τριχοτιλλομανία, διάχυτη αλωπεκία, γυροειδής αλωπεκία (απλή, ολική, καθολική).

Το στάδιο της διάγνωσης περιλαμβάνει: Λήψη ιατρικού ιστορικού. Δερματολογική εξέταση του τριχωτού της κεφαλής. Ψηφιακή δερματοσκόπηση. Διαγνωστικές εξετάσεις εάν και εφόσον κριθεί από το ιατρικό ιστορικό απαραίτητο.

Στην ψηφιακή δερματοσκόπηση φωτογραφίζουμε με ειδική κάμερα 26 τετραγωνικά χιλιοστά σε διάφορες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να μετρήσουμε τον αριθμό των τριχοθυλακίων, τον αριθμό των τελικών τριχών και των χνουδοποιημένων τριχών και το πάχος των τριχών.

Ενας λεπτομερής ηλεκτρονικός φάκελος με όλες τις ψηφιακές δερματοσκοπήσεις του πελάτη αρχειοθετείται και είναι διαθέσιμος πάντα για τη σωστή και συνεχή παρακολούθηση της τριχόπτωσής του.

Αφού ολοκληρωθεί η διάγνωση μπορούμε να προχωρήσουμε στην εφαρμογή της θεραπείας που αποτελείται από: Ιατρική δερματολογική διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση, παρακολούθηση και διαμόρφωση ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες, την εργαστηριακή εκτίμηση αποτελεσμάτων πυκνομετρήσεων και λοιπών εξετάσεων, όπως επίσης και ανάλογα με τον χρόνο του και τις συνήθειές του. Ενεργοτριχογένεση με τη χρήση τριών διαφορετικών λέιζερ.

Τοπική Φαρμακευτική αγωγή. Στόχος είναι η διατήρηση των υπαρχόντων μαλλιών με το μικρότερο δυνατό κόστος και τη λιγότερη ταλαιπωρία για τον πελάτη. Ο έλεγχος του αποτελέσματος και η ανταπόκριση στην αγωγή που εφαρμόζεται, η εξατομίκευση δηλαδή του προγράμματος, είναι το κλειδί για την επιτυχία του.

Ο έλεγχος του αποτελέσματος είναι καθοριστικός. Μια θεραπεία όμως δεν μπορεί να βασίζεται σε εντυπώσεις και υποκειμενικές εκτιμήσεις. Η ύπαρξη, λοιπόν, αρχείου για κάθε ασθενή μας μέσω ολοκληρωμένου και ειδικά διαμορφωμένου συστήματος μηχανογράφησης είναι σημαντική.

Η σύγχρονη ψηφιακή δερματοσκόπηση μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούμε και να αρχειοθετούμε εύκολα την εξέλιξη της τριχόπτωσης και το αποτέλεσμα της θεραπείας.

Η αγωγή γίνεται με εγχύσεις μινοξιδίλης και ντουταστερίδης και η ενεργοτροχογένεση με χρήση κύματος φωτός σε τρία διαφορετικά μήκη με λέιζερ low level.

Αυτομικρομεταμόσχευση Μεμονωμένων Τριχικών Θυλάκων είναι η νεότερη μέθοδος (CCHT). Η μέθοδος μεταφοράς και επανέκφυσης μεμονωμένων τριχοθυλακίων συνδυάζει εξελιγμένες τεχνικές λήψης και τοποθέτησης, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή πυκνότητα στην περιοχή αραίωσης και εντελώς φυσικό, τελικό αποτέλεσμα.

Με ειδικά εργαλεία και συγκεκριμένες τεχνικές -που εφαρμόζονται μόνο από έμπειρο, εξειδικευμένο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό- λαμβάνονται μεμονωμένα τριχοθυλάκια ή κατά ομάδες, ακόμα και πολύ λεπτά και τοποθετούνται στις περιοχές που παρουσιάζουν αραίωση.

Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατός ο διπλασιασμός της πυκνότητας των μαλλιών, βελτιώνοντας σημαντικά το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Το φυσικό αποτέλεσμα εξασφαλίζεται με την επιλογή και τοποθέτηση συγκεκριμένων τριχοθυλακίων με ιδανική γωνία έκφυσης, ώστε να ταιριάζουν απόλυτα στα παρακείμενα μαλλιά.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *