Με ποιες ασθένειες σχετίζεται η τεστοστερόνη

5CEC32B598BC6242718487B560365566.jpg

  Μπορεί να συνδέεται με την αρρενωπότητα και το σεξαπίλ, όμως τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό των ανδρών μπορεί να επιφέρουν μερικές σοβαρές παρενέργειες.

Τα αυξημένα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης του σεξ συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και προβλήματα στον προστάτη, υποστηρίζει μια νέα έρευνα.

Σύμφωνα με τεστ που έγιναν σε 350 αγρότες στην απομονωμένη φυλή Tsimane στα τροπικά δάση της Βολιβίας –όπου οι άντρες έχουν γενικά λιγότερη τεστοστερόνη- βρέθηκε ότι οι προχωρημένες καταστάσεις διεύρυνσης του προστάτη ήταν σχεδόν ανύπαρκτες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη, ότι οι άντρες της φυλής αυτής είχαν ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους, με αποτέλεσμα να είναι μικρότερος ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη.

Μέχρι να γίνουν 80 ετών, πάνω από εννιά στους δέκα άντρες βιώνουν κάποιο βαθμό διόγκωσης του προστάτη –γνωστή ιατρικά ως καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH )- με περίπου τους μισούς από αυτούς να απαιτούν ιατρική θεραπεία.

Τώρα, μια ομάδα ανθρωπολόγων από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα, αναφέρουν ότι τα ευρήματα από τη φυλή Tsimane υποδηλώνουν, πως η πολλή τεστοστερόνη είναι ο πρωταρχικός ένοχος.

«Κοιλιακά υπερηχογραφήματα έδειξαν, ότι έχουν σημαντικά μικρότερο προστάτη –της τάξης του 62%, προσαρμοσμένο ανάλογα με την ηλικία τους- σε σχέση με τους άντρες που ζουν στις ΗΠΑ» εξήγησε ο Dr Benjamin Trumble, σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnline.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η τεστοστερόνη και τα ανδρογόνα [ανδρική σεξουαλική ορμόνη] συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι οι ευνούχοι και όσοι δεν έχουν όρχεις, έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα BPH, ενώ μερικές από τις καλύτερες φαρμακευτικές θεραπείες για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και για τον καρκίνο του προστάτη συμπεριλαμβάνουν μείωση των επιπέδων των ανδρογόνων» είπε ακόμη και συνέχισε: «Επίσης, γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνες, ότι η φυλή Tsimane έχει χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης –περίπου 30% χαμηλότερα από τους άντρες ίδιας ηλικίας στις ΗΠΑ- και χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας και υπέρτασης, καρδιακών ασθενειών και όλων των άλλων ασθενειών που σχετίζονται με τον εκπολιτισμό, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολικού συνδρόμου».

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journals of Gerontology: Medical Sciences.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *