Με ηλεκτρονικό σύστημα η παρακολούθηση των συνταγογραφήσεων

 
Συστηματική παρακολούθηση των κανόνων για τη συνταγογράφηση, την εκτέλεση και την εκκαθάριση των διαγνωστικών εξετάσεων, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, (ΕΟΠΥΥ), αλλά και τη μείωση των παρατυπιών που έχουν ως αποτέλεσμα την οικονομική «αιμορραγία» του ΕΟΠΥΥ, επιφέρει το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που τίθεται σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα.


Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, προαναγγέλλοντας, ότι σύντομα, ανάλογο σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου θα εφαρμοστεί και για τα φαρμακευτικά σκευάσματα, ενώ για όποιον πάροχο υπηρεσιών υγείας παραβαίνει τους κανόνες, θα προβλέπονται «εξοντωτικές ποινές», σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Με το νέο σύστημα, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο τη διαδρομή του παραπεμπτικού, πού βρίσκεται και σε τι εξετάσεις υποβάλλεται ο ασθενής, ενώ μέχρι σήμερα «βλέπαμε μόνο τιμολόγια και ένα παραπεμπτικό μπορεί να είχε διπλοεκτελεστεί», είπε ο υπουργός.

Επίσης με τη διασύνδεση των συστημάτων e-ΔΑΠΥ με το e-Prescription, (συνταγογράφησης και παραπεμπτικών) δίνεται πλέον η δυνατότητα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης της εκκαθάρισης των δαπανών παρακλινικών εξετάσεων. Έως σήμερα, το σύστημα των Ασφαλιστικών Ταμείων δεν είχε τη δυνατότητα να παρακολουθεί αυτήν τη διαδικασία και πολύ περισσότερο δεν είχε τη δυνατότητα να έχει αξιόπιστο έλεγχο της εκκαθάρισης των υποβληθέντων παραστατικών.

«Γνωρίζουν όλοι οι πάροχοι, ότι από τη Δεύτερα θα παρακολουθείται βήμα προς βήμα όλη η πορεία από τη συνταγογράφηση και δημιουργία του παραπεμπτικού για μια διαγνωστική εξέταση ή για μια θεραπεία, μέχρι τη στιγμή που υποβάλλεται το παραστατικό ή το τιμολόγιο στον ΕΟΠΥΥ για να πληρωθεί αυτή η πράξη», δήλωσε ο κ. Σαλμάς, προσθέτοντας, ότι η προσπάθεια εξορθολογισμού, νοικοκυρέματος και βελτιστοποίησης του ΕΟΠΥΥ συνεχίζεται.

«Ο Οργανισμός αναπτύσσεται ταχύτατα σε έναν από τους πιο σύγχρονους Οργανισμούς Υγείας στην Ευρώπη με σύγχρονα εργαλεία αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες πληροφορικής και μηχανογράφησης και βεβαίως πλέον το μόνο θέμα είναι να μπορέσει ο ΕΟΠΥΥ να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της ύφεσης από την πλευρά της αντανάκλασης αυτής στα έσοδά του», κατέληξε ο κ. Σαλμάς.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *