Μαύρο κύμινο: Το θεραπευτικό φυτό που μειώνει την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια

Το μαύρο κύμινο (Nigella Sativa) είναι ένας μαύρος σπόρος, με συστατικά πολύ ευεργετικά για την υγεία. Έχει χαρακτηριστεί ως ένα θεραπευτικό και θαυματουργό φυτό που κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία και αντιμετώπιση πολλών ασθενειών και παθήσεων.

Περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, χαλκού, ψευδαργύρου, φωσφόρου, ασβεστίου και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης, περιέχει φυτικές στερόλες, φαινολικές ουσίες και καροτενοειδή.

Το κύριο συστατικό που δίνει τις πολύτιμες θεραπευτικές ιδιότητες στο μαύρο κύμινο, είναι η θυμοκινόνη, που έχει έντονες αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές δράσεις του μαύρου κύμινου στην υγεία μας;

Το μαύρο κύμινο:

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, βελτιώνοντας το λιπιδαιμικό μας προφίλ (αυξάνει την HDL, μειώνει την LDL και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων) και διατηρώντας φυσιολογική την αρτηριακή πίεση.
Εμφανίζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Έτσι, προστατεύει από τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, καθώς και από τη γήρανση του δέρματος.
Συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του ήπατος, του παγκρέατος και των νεφρών. Χάρη στη θυμοκινόνη, το μαύρο κύμινο εμφανίζει αντικαρκινικές δράσεις και προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, του ήπατος, του παγκρέατος και των νεφρών.
Σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν θεραπεία, έχει φανεί ότι το μαύρο κύμινο βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου του αίματος, μειώνει την ινσουλινοαντίσταση και βελτιώνει τις τιμές της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.
Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αναλγητική δράση. Το μαύρο κύμινο προστατεύει από ιογενείς, βακτηριακές λοιμώξεις και μυκητιάσεις. Επίσης, μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων σε αλλεργικές αντιδράσεις, όπως η αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα.
Εξισορροπεί τη λιπαρότητα του δέρματος, δρα κατά του κνησμού και βελτιώνει την όψη του ευαίσθητου και ξηρού δέρματος.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μαύρο κύμινο ως μπαχαρικό, για να δώσετε μια πιο πικάντικη γεύση στα τρόφιμα, να το προσθέσετε σε σαλάτες ή να το ανακατέψετε με χυμούς, smoothies ή γιαούρτι.

Όσον αφορά τις πιθανές παρενέργειες, κατά βάση, σε μικρές ποσότητες το μαύρο κύμινο δεν εμφανίζει σοβαρές αρνητικές παρενέργειες. Σε αυξημένες δόσεις μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και ναυτία. Οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες καλό είναι να αποφύγουν τη λήψη του λόγω περιορισμένης έρευνας, ενώ οι νεφροπαθείς και οι καρκινοπαθείς είναι σημαντικό να απευθυνθούν πρώτα στον γιατρό τους.

Διαβάστε ακόμη...