Mayo Clinic: Πώς να διατηρήσετε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα

Ζήσης Ψάλλας

Σε γενικές γραμμές, το ανοσοποιητικό σύστημα κάνει μια αξιοσημείωτη δουλειά προστατεύοντας από μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες. Μερικές φορές όμως αποτυγχάνει: Ένα μικρόβιο εισβάλλει με επιτυχία και σας αρρωσταίνει. Είναι δυνατόν να παρέμβετε σε αυτή τη διαδικασία και να τονώσετε το ανοσοποιητικό σύστημα; 

Η ιδέα της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού σας είναι δελεαστική, αλλά η ικανότητα να το κάνετε έχει αποδειχτεί άπιαστη για πολλούς λόγους. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ακριβώς αυτό -ένα σύστημα, όχι μια ενιαία οντότητα. Για να λειτουργήσει καλά, απαιτεί ισορροπία και αρμονία. Υπάρχουν πολλά που οι ερευνητές δεν γνωρίζουν για τις περιπλοκές και τη διασύνδεση της ανοσολογικής απόκρισης. 

Πώς μπορείτε να βελτιώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα; «Επιστροφή στις βασικές αρχές του υγιεινού τρόπου ζωής: Ακολουθώντας μια καλή διατροφή και έχοντας έναν καλό ύπνο, μειώνοντας το άγχος και προσπαθώντας να παραμείνετε σωματικά δραστήριοι», λέει ο Δρ. Stephen McMullan, γιατρός οικογενειακής ιατρικής της Mayo Clinic.

Το ανοσοποιητικό απαιτεί φροντίδα και δεν είναι κάτι που μπορείτε να δώσετε μια διαρκή ώθηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, επομένως μην βασίζεστε σε βιταμίνες που έχετε στο ντουλάπι σας. «Πιστεύω ότι μια λανθασμένη αντίληψη είναι ότι υπάρχουν συμπληρώματα ή προϊόντα στην αγορά που μπορούν πραγματικά να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πραγματικά ισχυρές αποδείξεις ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά», λέει ο Δρ. McMullan.

Σκεφτείτε μακροπρόθεσμες προσαρμογές στον τρόπο ζωής σας: μια διατροφή που περιλαμβάνει άπαχες πρωτεΐνες, 7-9 ώρες ύπνου τη νύχτα, καθημερινή άσκηση και εξάλειψη των στρεσογόνων παραγόντων. Τα αποτελέσματα μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε υγιείς μετά από εποχικές ασθένειες. «Ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά, ο καρκίνος και ο διαβήτης», λέει ο McMullan.

Η πρώτη γραμμή άμυνάς σας είναι να επιλέξετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η τήρηση γενικών οδηγιών καλής υγείας είναι το καλύτερο βήμα που μπορείτε να κάνετε. Κάθε μέρος του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού σας συστήματος, λειτουργεί καλύτερα όταν προστατεύεται από περιβαλλοντικές επιθέσεις και ενισχύεται από στρατηγικές υγιεινής ζωής όπως:

  • Μην καπνίζετε.
  • Ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.
  • Ασκηθείτε τακτικά.
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.
  • Εάν πίνετε αλκοόλ, πίνετε μόνο με μέτρο.
  • Κοιμηθείτε επαρκώς.
  • Λάβετε μέτρα για να αποφύγετε τη μόλυνση, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών σας και το σχολαστικό μαγείρεμα του κρέατος.
  • Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε το άγχος.
  • Μείνετε ενημερωμένοι με όλα τα συνιστώμενα εμβόλια. Τα εμβόλια τροφοδοτούν το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις προτού επικρατήσουν στο σώμα σας.

Διαβάστε ακόμη...