Η πιο βασική συμβουλή είναι ότι τα χριστουγεννιάτικα στολίδια θα πρέπει να είναι άφλεκτα ή ανθεκτικά στη φωτιά. Οταν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι δεν θα πρέπει να αγοραστούν αιχμηρά ή εύθραυστα στολίδια
Το στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα πολύχρωμα φώτα, οι γιρλάντες και τα δώρα των γονιών αποτελούν το σκηνικό που κάθε παιδί ονειρεύεται για τις μέρες των γιορτών. Ακόμα και τα ομορφότερα μικροαντικείμενα, ωστόσο, μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα για τα μικρά παιδιά αν δεν τηρηθούν οι στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας.
Τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ατυχημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών επιβεβαιώνουν το πρόβλημα, αφού δείχνουν ότι κάθε χρόνο περίπου 60 παιδιά, κυρίως προσχολικής ηλικίας, τραυματίζονται από τα χριστουγεννιάτικα στολίδια.
Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν όταν τα παιδιά σπάνε τις μπάλες και τρώνε κατά λάθος ένα κομματάκι ή όταν καταπίνουν ένα λαμπάκι του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Το «Εθνος-Υγεία» παρουσιάζει σήμερα χρήσιμες συμβουλές για την προστασία των παιδιών από ατυχήματα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.
Η πιο σημαντική από αυτές είναι ότι οι γονείς θα πρέπει να επιτηρούν τα παιδιά τους την ώρα που παίζουν κοντά στα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια.
Χριστουγεννιάτικο δέντρο
Οι γονείς θα πρέπει να διαλέξουν ένα φρέσκο φυσικό δέντρο με φύλλα που δεν πέφτουν. Τα φύλλα του δέντρου θα πρέπει, επίσης, να λυγίζουν και όχι να σπάνε. Το δέντρο θα πρέπει να είναι στερεωμένο καλά στη βάση του ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος να ανατραπεί τραυματίζοντας το παιδί.
Αν η επιλογή είναι ένα ψεύτικο δέντρο θα πρέπει να φέρει την επισήμανση «fire resistant», δηλαδή «ανθεκτικό στη φωτιά». Το χριστουγεννιάτικα δέντρο θα πρέπει να τοποθετηθεί μακριά από το καλοριφέρ ή το τζάκι και δεν θα πρέπει να κλείνει τις πόρτες ή τις υπόλοιπες εξόδους του σπιτιού.
Ηλεκτρικά φωτάκια
Οι γονείς πρέπει να δοκιμάσουν τα φωτάκια για να δουν αν λειτουργούν σωστά πριν τα αγοράσουν. Μια σημαντική συμβουλή που αναγράφεται στις οδηγίες χρήσης αλλά αγνοείται συστηματικά είναι ότι τα φωτάκια εξωτερικού χώρου δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μέσα στο σπίτι και αυτά που έχουν σχεδιαστεί για εσωτερική χρήση δεν πρέπει να διακοσμούν το μπαλκόνι.
Στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν φωτάκια τα οποία αγοράστηκαν τα προηγούμενα χρόνια θα πρέπει να ελεγχθούν με μεγάλη προσοχή για να εντοπιστούν γυμνά καλώδια, χαλαρές συνδέσεις ή λαμπάκια που έχουν σπάσει.
Ενα προβληματικό σετ πρέπει οπωσδήποτε να πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων. Τα ηλεκτρικά λαμπάκια δεν πρέπει να τοποθετούνται ποτέ σε μεταλλικό δέντρο γιατί υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας στην περίπτωση που σπάσει ένα από αυτά.
Επίσης, τα φωτάκια που διακοσμούν εξωτερικά το σπίτι θα πρέπει να δεθούν καλά ώστε να μην πέσουν και σπάσουν στην περίπτωση που φυσήξει δυνατός αέρας. Για τη σωστή στήριξή τους θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ειδικό μονωτικό αυτοκόλλητο ή πλαστικό στήριγμα.
Η χρήση μεταλλικών στηριγμάτων πρέπει να αποφεύγεται γιατί υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Τέλος, ο γονιός θα πρέπει οπωσδήποτε να θυμηθεί να σβήσει όλα τα φώτα του δέντρου πριν πέσει για ύπνο ή βγει από το σπίτι για οποιονδήποτε λόγο.
Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση
Η πιο βασική συμβουλή είναι ότι τα χριστουγεννιάτικα στολίδια θα πρέπει να είναι άφλεκτα ή ανθεκτικά στη φωτιά. Οταν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι δεν θα πρέπει να αγοραστούν αιχμηρά ή εύθραυστα στολίδια. Η καλύτερη επιλογή σε αυτή την περίπτωση είναι τα συνθετικά που δεν σπάνε αν πέσουν από μεγάλο ύψος. Επίσης, τα χρυσόχαρτα δεν πρέπει να βρίσκονται σε σημεία όπου μπορούν να τα φτάσουν τα παιδιά γιατί ενδέχεται να τα φάνε και να πνιγούν. Γλυκά δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε καμία περίπτωση ως διακόσμηση και, ακόμα περισσότερο, αν περιέχουν μικροαντικείμενα. Αν ο γονιός χρησιμοποιήσει σπρέι για να φτιάξει «χιόνι», θα πρέπει να ακολουθήσει κατά γράμμα τις οδηγίες χρήσης και να βεβαιωθεί ότι στη συσκευασία αναγράφεται η ένδειξη «μη τοξικό». Αναμμένα κεριά δεν θα πρέπει να τοποθετηθούν σε καμία περίπτωση κοντά στο δέντρο και καλό θα ήταν να αποφεύγονται εντελώς όταν υπάρχει παιδί στο σπίτι.
Είναι σημαντικό επίσης να επισημανθεί ότι κάποια χριστουγεννιάτικα φυτά όπως το γκι είναι δηλητηριώδη και θα πρέπει να τοποθετηθούν σε σημεία όπου δεν μπορούν να τα φτάσουν τα παιδιά. Τέλος, θα πρέπει να προτιμηθούν στολίδια που φέρουν την ένδειξη «CE», η οποία υποδηλώνει ότι ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τι πρέπει να προσέξει ο γονιός
Οδηγίες για να μη φέρει το παιχνίδι… κλάματα
Το παιχνίδι που θα βρει το παιδί κάτω από το δέντρο την ημέρα των Χριστουγέννων είναι η πιο όμορφη στιγμή των γιορτών. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι το παιχνίδι θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ηλικίας και του ακόμα αδιαμόρφωτου χαρακτήρα του παιδιού. Από εκεί και μετά υπάρχουν πολλά πράγματα που θα πρέπει να προσέξει ο γονιός πριν προχωρήσει στην αγορά του.
Κάθε παιχνίδι θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ασφάλειας και της υγιεινής, να μη μεταδίδει μολύνσεις και να μην είναι εύφλεκτο.
Τα μικρά κομμάτια και οι μπίλιες του παιχνιδιού δεν θα πρέπει να έχουν διάμετρο ή μήκος μικρότερο των 4,5 εκατοστών, ενώ η ασφάλεια του παιδιού δεν θα πρέπει να μπαίνει σε κίνδυνο λόγω των μηχανικών, ηλεκτρικών ή άλλων ιδιοτήτων του παιχνιδιού. Τα παιχνίδια στα οποία υπάρχουν οξείες γωνίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, ενώ προβλήματα ενδέχεται να δημιουργηθούν και από αυτά που έχουν τη δυνατότητα να εκτοξεύουν οικιακά αντικείμενα.
Τέλος, οι ηλικίες που αναγράφονται από τον κατασκευαστή στη συσκευασία πρέπει να τηρούνται αυστηρά, καθώς στα χέρια ενός μικρότερου παιδιού το παιχνίδι μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο.
Με βάση αυτές τις αρχές το Κέντρο Καταναλωτών δίνει τις ακόλουθες συμβουλές για τα παιδικά παιχνίδια:
Οταν ο γονιός ανοίξει το παιχνίδι και διαπιστώσει ότι έχει αμφιβολίες για την αξιοπιστία του θα πρέπει να το τοποθετήσει ξανά στη συσκευασία και να το επιστρέψει στο κατάστημα από το οποίο το αγόρασε. Θα πρέπει να αναζητηθούν οι τυχόν συστάσεις του κατασκευαστή, όπως «να χρησιμοποιηθεί υπό την επίβλεψη ενηλίκων» και να ακολουθηθούν αυστηρά. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν προειδοποιήσεις που αναγράφονται στη συσκευασία. Η παρουσία του γονιού την ώρα που το παιδί παίζει μπορεί να προλάβει σοβαρά ατυχήματα. Ο γονιός θα πρέπει να διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και συναρμολόγησης και στη συνέχεια να τις εξηγήσει στο παιδί. Θα πρέπει επίσης να είναι πολύ προσεκτικός, όταν το παιδί του χρησιμοποιεί παιχνίδια που περιέχουν μαγνήτες. Τα υλικά συσκευασίας θα πρέπει να φυλαχθούν. Περιέχουν σημαντικές πληροφορίες για το παιχνίδι και τον κατασκευαστή και μπορεί να φανούν χρήσιμες στην περίπτωση παραπόνων. Ο γονιός θα πρέπει να κάνει μια επίδειξη στο παιδί για να του δείξει τον τρόπο λειτουργίας του παιχνιδιού. Θα είναι καλό να του μιλήσει για τους πιθανούς κινδύνους εξηγώντας του τις κινήσεις που πρέπει να αποφύγει. Μόλις το παιδί σταματήσει να παίζει ο γονιός θα πρέπει να ελέγξει την κατάσταση του παιχνιδιού. Αν κρίνει ότι για κάποιο λόγο έχει γίνει επικίνδυνο, θα πρέπει να το τοποθετήσει σε σημείο όπου το παιδί δεν μπορεί να το βρει. Αν το παιχνίδι έχει υποστεί βλάβη, ο γονιός θα πρέπει ή να το επισκευάσει ή να το πετάξει. Οι περιπτώσεις ελαττωματικών ή επικίνδυνων παιχνιδιών θα πρέπει να καταγγέλλονται στις αρμόδιες αρχές ή στις ενώσεις καταναλωτών ώστε να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα και να προστατευτούν και τα υπόλοιπα παιδιά.