Μάθετε πώς να τρέχετε σωστά για να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας

Το σημαντικότερο στο τρέξιμο είναι η σωστή τεχνική, αφού μας προστατεύει από άσκοπη καταπόνηση και από τραυματισμούς, ενώ αυξάνει την απόδοσή μας.

Βασικές οδηγίες για σωστή τεχνική

Το σημαντικότερο είναι το σώμα να είναι χαλαρό και να τρέχουμε ελαφριά. Το κεφάλι πρέπει να είναι σταθερό και το βλέμμα περίπου 20-30 εκ. μπροστά από το έδαφος.

Οι ώμοι να είναι οριζόντιοι και χαλαροί, χωρίς να αιωρούνται μπρος-πίσω. Τα χέρια πρέπει να κινούνται ελεύθερα , οι αγκώνες σε 90 μοίρες και τα αντιβράχια παράλληλα με το έδαφος. Οι παλάμες να είναι σε χαλαρή γροθιά με τον αντίχειρα να ακουμπάει τον δείκτη.

Ο κορμός να είναι όρθιος με τον θώρακα ψηλά ώστε να είναι ελεύθερο το διάφραγμα για τις αναπνοές. Δεν πρέπει να έχουμε κλίση μπροστά ή πίσω καθώς αυτό επιβαρύνει τη μέση. Τα ισχία να είναι σταθερά και τα πόδια να κινούνται χαλαρά με μέτρια ανύψωση του γόνατος.

Τα πέλματα πρέπει να κινούνται με κατεύθυνση μπροστά και να προσγειώνονται ακριβώς πάνω από τα ισχία. Το πέλμα έρχεται σε επαφή με το έδαφος με το μπροστά μέσο του, ρολάρει όλο και δίνουμε ώθηση με το μπροστά μέρος και τα δάκτυλα.

Σημαντικοί παράγοντες για ασφαλές τρέξιμο

Το ζέσταμα 5 -10 λεπτών είναι πολύ σημαντικό για την προετοιμασία του σώματος για την άσκηση. Η ευλυγισία με τις διατάσεις, είναι εξίσου σημαντική για την αποφυγή τραυματισμών.

Ο σωστός εξοπλισμός, δηλαδή η σωστή επιλογή παπουτσιού είναι ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας. Πρέπει να είναι σχεδιασμένο για τρέξιμο, και επίσης να ταιριάζει στον καθένα (ανάλογα με τις ιδιομορφίες της ποδικής καμάρας).

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *