Η ύπαρξη ενός και μόνο επεισοδίου Μανίας (το οποίο δεν οφείλεται σε χρήση ουσιών ή σε άλλο οργανικό αίτιο) είναι αρκετή για την διάγνωση της μανιοκατάθληψης. Ποια είναι εκείνα τα σημάδια, που προειδοποιούν, πως κάποιος πάσχει από διπολική διαταραχή;
Ακραία ευφορική ψυχική κατάσταση: Η διπολική διαταραχή χαρακτηρίζεται από εναλλασσόμενες καταστάσεις καλής και άσχημης διάθεσης, μανίας και κατάθλιψης. Κατά τη διάρκεια της “μανιακής” φάσης, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να έχουν μια απόλυτη αποκοπή από την πραγματικότητα.
Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, ένας διπολικός θα βρίσκεται σε καλή διάθεση για μεγάλο διάστημα, ένδειξη ανησυχητική. Τότε είναι που θα πρέπει να υποψιαστείτε ότι κάτι, δεν πάει καλά. Ονομάζεται “υπομανία” και είναι χαρακτηριστική σε άτομα με διπολική διαταραχή.
Αδυναμία να φέρουν εις πέρας αρκετές υποχρεώσεις: Οι “μισοτελειωμένες” δουλειές/υποχρεώσεις είναι σήμα-κατατεθέν ενός διπολικού ατόμου, όταν φτάνουν να είναι σχεδόν μια πάγια κατάσταση. Όταν ένας διπολικός καταφέρει να ελέγξει την αυξημένη του ενέργεια ενόσω βρίσκεται σε κατάσταση υπομανίας, τότε μπορεί να ολοκληρώσει κάθε υποχρέωση και με το παραπάνω. Όταν, όμως, αυτό δεν γίνεται, τότε συνήθως θα τα παρατήσει όλα στη μέση και θα ξεκινήσει να κάνει μεγαλεπίβολα σχέδια για κάτι άλλο, το οποίο, επίσης, δεν θα τελειώσει ποτέ.
Συμπτώματα κατάθλιψης: Ένα άτομο που βρίσκεται σε μια διπολική καταθλιπτική κατάσταση πρόκειται να εκδηλώσει ακριβώς ότι και ένα άτομο με κανονική κατάθλιψη. Έχουν τα ίδια προβλήματα με την ενέργεια, την όρεξη, τον ύπνο και την εστίαση/προσοχή και οι δύο. Δυστυχώς, τα τυπικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα, δεν λειτουργούν καλά σε ασθενείς οι οποίοι είναι διπολικοί. Αυτά τα φάρμακα μπορούν, επίσης, να κάνουν έναν διπολικό να έχει πιο συχνά επεισόδια αποκοπής από την πραγματικότητα.
Είναι ευερέθιστοι: Μερικοί άνθρωποι με διπολική διαταραχή υποφέρουν από “μικτή μανία”, όπου εμφανίζουν συμπτώματα μανίας και κατάθλιψης ταυτόχρονα. Κατά τη διάρκεια αυτής της κατάστασης, είναι συχνά εξαιρετικά ευερέθιστοι.
Η διπολική διαταραχή (ή μανιοκατάθλιψη) είναι μία από τις πιο σοβαρές ψυχικές παθήσεις και χαρακτηρίζεται από επεισόδια (φάσεις) μανίας και κατάθλιψης, καθώς επίσης και πολλές φορές ψυχωτικά συμπτώματα.
Η συχνότητα της ασθένειας στο γενικό πληθυσμό είναι σχετικά μικρή (1% – 1 στους 100) αλλά πιο ελαφριές εκφάνσεις της ασθένειας (βλέπε κυκλοθυμία) υπολογίζεται να έχουν πολύ υψηλότερη συχνότητα (5%).
Τα αίτια της διπολικής διαταραχής παραμένουν άγνωστα αλλά τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν, ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό που αποδίδεται σε κληρονομική προδιάθεση. Η εκδήλωση και η πορεία της ασθένειας, όμως, επηρεάζεται έντονα, από ψυχοκοινωνικούς παράγοντες.