Μακροζωία: Προσθέστε έως και 9 χρόνια ζωής με μία μόνο κίνηση

Ποιος δεν θα ήθελε να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο; Επικρατεί η πεποίθηση ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να ελέγξουν πόσα χρόνια θα ζήσουν, αυτό όμως δεν ευσταθεί απολύτως. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε περισσότερα και πιο υγιή χρόνια ζωής, ξεκινώντας από το πιάτο σας.

Η υιοθέτηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής θα μπορούσε να προσθέσει έως και 8,5 χρόνια ζωής σε μια 40χρονη γυναίκα και 9 επιπλέον χρόνια σε έναν άνδρα. Αυτό δείχνει νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Food, τονίζοντας ότι η αντικατάσταση ανθυγιεινών τροφίμων από πιο υγιεινές επιλογές είναι μια ωφέλιμη κίνηση για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ειδικότερα, η μελέτη παρατήρησε ότι η σημαντικότερη διατροφική παρέμβαση που μπορείτε να κάνετε είναι να μειώσετε την κατανάλωση σακχαρούχων ποτών και επεξεργασμένων κρεάτων, όπως τα λουκάνικα και το μπέικον, αντικαθιστώντας τα με τρόφιμα, όπως οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Η παρέμβαση αυτή βασίζεται στον διατροφικό οδηγό Eatwell του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (NHS), το οποίο συστήνει στους ανθρώπους να καταναλώνουν καθημερινά πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών, αρκετά αμυλούχα και πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα και, ταυτόχρονα, να μειώσουν την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, νάτριο και σάκχαρα.

«Η υγιεινή διατροφή μπορεί να αποτρέψει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως μια καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο», τόνισε ο καθηγητής Lars Thadnes από το Πανεπιστήμιο του Bergen, που ηγήθηκε της μελέτης. Οι άνθρωποι που προσαρμόζουν τη διατροφή τους σε ένα όσο το δυνατόν πιο υγιεινό μοτίβο συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη του στόχου για μείωση των θανάτων που μπορούν να αποφευχθούν, επισημαίνει ο ίδιος. «Βασική προτεραιότητα αποτελεί ο περιορισμός της κατανάλωσης σακχαρούχων ποτών, όπως τα αναψυκτικά και επεξεργασμένων κρεάτων και η ενίσχυση της πρόσληψης δημητριακών ολικής αλέσεως και ξηρών καρπών», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη...