Αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρχει εμβόλιο για τη νόσο Covid19 δηλώνει στο Πρακτορείο Fm, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης. Επισημαίνει ακόμη ότι η πλήρης κανονικότητα στη ζωή μας θα επανέλθει με την κυκλοφορία του εμβολίου, το οποίο πιστεύει ότι θα προηγηθεί χρονικά μίας πολύ αποτελεσματικής θεραπείας.
Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας η επιδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο, αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης, τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν «αλυσίδες σχετιζόμενων κρουσμάτων, που μας υπενθυμίζουν τη δυνατότητα του ιού να ξεφύγει με δυναμική υπερμετάδοσης». Ο πολυβραβευμένος ιολόγος μιλάει για τον κεντρικό ρόλο που καλείται να παίξει ως συντονιστής σε μία πολύ μεγάλη ερευνητική προσπάθεια του Ηνωμένου Βασιλείου, το λεγόμενο «Πρόγραμμα των 100.000 Γονιδιωμάτων». Πρόκειται για μελέτη στην οποία συμμετέχουν σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, και κατά την οποία θα αναλυθούν τα γονιδιώματα ασθενών που έχουν μολυνθεί με Covid, έτσι ώστε η επιστημονική κοινότητα να κατανοήσει γιατί πεθαίνουν κάποιοι ασθενείς.
Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρεται ακόμη σε μία άλλη μελέτη, για την καταιγίδα κυτταροκινών, που το τμήμα του στο ΕΚΠΑ συνεργάζεται ως επικεφαλής με εργαστήρια της Οξφόρδης και του Ιμπίριαλ, προκειμένου να λυθεί ο γρίφος της ανοσολογικής κατάρρευσης που προκαλεί ο εν λόγω ιός, και έτσι μέσω αυτού, πιθανά όπως λέει, να μπορεί να ελεγχθεί αυτή η ραγδαία επιδείνωση του οργανισμού, που παρατηρείται σε ορισμένους ασθενείς. Οι ρετροϊοί φαίνεται πως είναι σημείο αναφοράς για τον 42χρονο επιστημονικό υπεύθυνο του Εθνικού Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών, αφού σε αυτούς εστιάζει την ερευνητική του δραστηριότητα εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, με σκοπό να δώσει απαντήσεις σε ερωτηματικά που ταλανίζουν πολλούς τομείς της Ιατρικής. Σχετικά με τα τεστ αντισωμάτων ο επιδημιολόγος εξηγεί ότι η χρηστικότητα τους μέχρι στιγμής έχει θεωρηθεί χαμηλή στη χώρα μας, και ως εκ τούτου φρονεί ότι καλώς δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα.