Ο λύκος είναι μια αυτοάνοση πάθηση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε διάφορους τύπους ιστών και οργάνων ολόκληρου του σώματος, προκαλώντας φλεγμονές και πρήξιμο.
Οι φλεγμονές που χαρακτηρίζουν τον λύκο επηρεάζουν πολλαπλά συστήματα, όπως οι αρθρώσεις, το δέρμα, τα νεφρά, τα αιμοσφαίρια, ο εγκέφαλος, η καρδιά και οι πνεύμονες, γι’ αυτό και ονομάζεται συστημική πάθηση.
Η ακριβής αιτιολογία του λύκου παραμένει εν πολλοίς άγνωστη, ωστόσο θεωρείται αποτέλεσμα ενός συνδυασμού γενετικών (κληρονομικών) και περιβαλλοντικών (λοιμώξεις, φάρμακα, ηλιακή ακτινοβολία) παραγόντων.
Η διάγνωση του λύκου αποτελεί πρόκληση για τους γιατρούς, καθώς τα συμπτώματα που προκαλεί συχνά μιμούνται άλλες ασθένειες. Παράλληλα, κάθε ασθενής εκδηλώνει διαφορετικά και διαφορετικής έντασης συμπτώματα.
Τα πρώτα συμπτώματα του λύκου εμφανίζονται συνήθως στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης και παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις.
Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τον λύκο, η φαρμακευτική θεραπεία βοηθά στην αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων.
Δείτε τα 10 κυριότερα συμπτώματα που προκαλεί ο λύκος σε αρχικό στάδιο:
1. Εξάνθημα στο πρόσωπο: Το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα του λύκου είναι το εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας στην επιδερμίδα του προσώπου, καλύπτοντας τη μύτη και τα μάγουλα (butterfly rash). Ποσοστό περίπου 50% των ασθενών εκδηλώνει το συγκεκριμένο σύμπτωμα.
2. Κόπωση: Σχεδόν το 90% των πασχόντων από λύκο εκδηλώνουν μέτρια έως σοβαρή κόπωση.
3. Ανεξήγητος πυρετός: Ένα από τα πρώτα συμπτώματα του λύκου είναι ο χαμηλός πυρετός (36,9-38,3 ˚C) που δεν οφείλεται σε λοίμωξη.
4. Τριχόπτωση: Η απώλεια των μαλλιών, η οποία κάνει την εμφάνισή της στα πρώτα στάδια του λύκου, είναι αποτέλεσμα της φλεγμονής στην επιδερμίδα του κρανίου. Συνήθως τα μαλλιά αποδυναμώνονται σταδιακά και δεν αποκλείεται η αραίωση της τριχοφυΐας να είναι εμφανής και σε άλλα σημεία του σώματος (γένια, φρύδια, βλεφαρίδες).
5. Πόνος στο στήθος: Οι φλεγμονές που προκαλεί ο λύκος στο αναπνευστικό σύστημα οδηγούν συχνά σε πόνο στο στήθος κατά την εισπνοή ή και σε δύσπνοια.
6. Νεφρίτιδα: Η φλεγμονή των νεφρών λόγω του λύκου έχει σαν αποτέλεσμα τα νεφρά να δυσκολεύονται να φιλτράρουν τοξίνες και άλλα υπολείμματα από το αίμα. Η νεφρίτιδα συνήθως εκδηλώνεται μέσα σε πέντε χρόνια από την αρχική εμφάνιση του λύκου και προκαλεί μεταξύ άλλων πρήξιμο στα κάτω άκρα, συχνουρία και εμφάνιση αίματος στα ούρα.
7. Πόνος στις αρθρώσεις: Οι φλεγμονές που χαρακτηρίζουν τον λύκο προκαλούν πόνο, δυσκαμψία και εμφανές πρήξιμο στις αρθρώσεις, κυρίως τις πρωινές ώρες. Αρχικά ο πόνος μπορεί να είναι ήπιος και σταδιακά να επιδεινώνεται.
8. Γαστρεντερικά προβλήματα: Συμπτώματα όπως η καούρα είναι ιδιαίτερα συχνά στους πάσχοντες από λύκο. Όταν οι ενοχλήσεις είναι ήπιες, αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (π.χ. αντιόξινα).
9. Διαταραχές του θυρεοειδούς: Ο λύκος συχνά συνυπάρχει με άλλες αυτοάνοσες παθήσεις, π.χ. του θυρεοειδούς αδένα. Στην περίπτωση αυτή ο θυρεοειδούς μπορεί είτε να υπερλειτουργεί (υπερθυρεοειδισμός) είτε να υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός).
10. Ξηροστομία και ξηροφθαλμία: Ορισμένα άτομα με λύκο εκδηλώνουν επίσης το αυτοάνοσο σύνδρομο Sjogren (Σιόγκρεν), το οποίο χαρακτηρίζεται από δυσλειτουργία των αδένων που παράγουν τα δάκρυα και το σάλιο, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται ξηρότητα τόσο στο στόμα όσο και στα μάτια.