Λίπος στην κοιλιά: 5 λόγοι που δεν φεύγει όση γυμναστική κι αν κάνεις

Το λίπος στην κοιλιά είναι το πιο επίμονο συγκριτικά με τα άλλα σημεία του σώματος.
Υπάρχουν περιπτώσεις μάλιστα, που ακόμη και αν περνάτε ώρες στο γυμναστήριο, δεν υποχωρεί.
Εκτός από επίμονο όμως, το κοιλιακό λίπος είναι και επικίνδυνο, καθώς η περίμετρος της μέσης δείχνει περισσότερα πράγματα για την υγεία σας απ’ ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος.

Σύμφωνα με μελέτες, πάνω από το 30% των ανθρώπων με υγιή ΔΜΣ υποφέρουν από αντίσταση την ινσουλίνη, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη και υψηλό δείκτη φλεγμονής στον οργανισμό.

Δείτε 5 λόγους που δεν μπορείτε να χάσετε το λίπος της κοιλιάς, όσο σκληρά και αν γυμνάζεστε:

Έχετε υπερβολικό άγχος

Η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, αυξάνεται όταν βρίσκεστε σε συνθήκες πίεσης, είτε πρόκειται για ψυχολογική είτε για σωματική. Η χρόνια υπερπαραγωγή κορτιζόλης οδηγεί σε αύξηση του λίπους στην κοιλιά και τον κορμό. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδά της δεν επηρεάζουν μόνο την κατανομή του λίπους στο σώμα, αλλά αυξάνουν επίσης τη χοληστερίνη και τα επίπεδα σακχάρου και προκαλούν υπερφαγία, αφού επιδρούν σε κέντρα του εγκεφάλου που επηρεάζουν την όρεξη.

Εστιάζετε σε συγκεκριμένες ασκήσεις

Εάν ακολουθείτε ένα πρόγραμμα γυμναστικής που εστιάζει στους κοιλιακούς, αυτό που θα καταφέρετε θα είναι να δυναμώσετε τη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά όχι να χάσετε λίπος. Επικεντρωθείτε σε ασκήσεις για όλο το σώμα και «δουλέψτε» πολλές ομάδες μυών, καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η μυϊκή μάζα που γυμνάζεται, τόσο περισσότερες θερμίδες καίγονται συνολικά και κατά συνέπεια και στην περιοχή της κοιλιάς.

Τρώτε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα

Εάν η διατροφή σας είναι πλούσια σε φρουκτόζη, η οποία βρίσκεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, κινδυνεύετε περισσότερο από κοιλιακή παχυσαρκία. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα σας μεταβολίζει τη φρουκτόζη με διαφορετικό τρόπο από ό,τι τις άλλες μορφές ζάχαρης. Αφαιρέστε από το διαιτολόγιό σας προπαρασκευασμένα σνακ και αναψυκτικά από τα οποία λαμβάνουμε το μεγαλύτερο μέρος των επεξεργασμένων σακχάρων.

Δεν είναι λίπος

Κάποιες γυναίκες που παραπονούνται για την κοιλιά τους, στην πραγματικότητα δεν έχουν λίπος στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά κάποιο πρόβλημα που προκαλεί φούσκωμα. Καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η κοιλιοκάκη, η δυσανεξία στη λακτόζη και άλλα προβλήματα του γαστρεντερικού και τροφικές δυσανεξίες μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα. Για να ελαχιστοποιήσετε το φούσκωμα, αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, όσπρια), των τροφών που ωφελούν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου (γιαούρτι, κεφίρ) και αποφύγετε τη ζάχαρη.

Δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι σημαντική για την απώλεια λίπους, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς. Μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά σε 90 γυναίκες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσες ακολουθούσαν μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες έχασαν περισσότερο βάρος και διπλάσιο λίπος από την κοιλιά, σε σύγκριση με εκείνες που ακολούθησαν διατροφή με λίγες πρωτεΐνες. Αυτό οφείλεται στο ότι οι πρωτεΐνες βοηθούν το σώμα να χάσει λίπος και όχι μύες. Οι συμμετέχουσες λάμβαναν το 30% των θερμίδων από πρωτεΐνη, ποσοστό που οι ειδικοί θεωρούν καλό στόχο για κάποιον που προσπαθεί να χάσει βάρος.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *