Λίπος στην κοιλιά; Οι 5 κανόνες που πρέπει να τηρείς για να το χάσεις

Το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς δεν είναι μόνο… επίμονο αλλά και επικίνδυνο, καθώς μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μεταβολικών δυσλειτουργιών, υπέρτασης και καρδιακής νόσου.

Πολλές γυναίκες κάνουν δίαιτα, πιστεύοντας ότι αν αδυνατίσουν θα αποκτήσουν επίπεδη κοιλιά.

Αν όμως το διατροφικό πλάνο δεν στοχεύει στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος, τόσο η δίαιτα όσο και η άσκηση είναι πιθανό να αποδειχτούν μάταιος κόπος.

Δείτε 5 βασικούς κανόνες που πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε την προσπάθεια για την απόκτηση επίπεδης κοιλιάς:

Το λίπος στην κοιλιά είναι κάτι πολύ περισσότερο από θέμα εμφάνισης
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με λίπος γύρω από τη μέση έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το λίπος της κοιλιάς (γνωστό και ως σπλαχνικό λίπος) περιβάλλει τα ζωτικά όργανα. Αυτό ισχύει και για τις γυναίκες που έχουν σχετικά υγιές βάρος. Σε συνεργασία με το διατροφολόγο σας ελέγξτε την περιφέρεια της μέσης σας για να δείτε αν κινδυνεύετε από χρόνιες παθήσεις.

Ο ρόλος της κληρονομικότητας
Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν τουλάχιστον πέντε διαφορετικά γονίδια που εμπλέκονται στην ποσότητα λίπους που αποθηκεύεται γύρω από τη μέση σας. Πριν απογοητευθείτε πάντως, θυμηθείτε ότι η κληρονομικότητα καθορίζει σε ένα μικρό βαθμό την προδιάθεση. Αυτό που παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο είναι ο τρόπος ζωής. Εξίσου σημαντικό είναι να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους. Η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και η διαχείριση του άγχους θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τον στόχο σας.

Αυξήστε την μυϊκή μάζα
Όταν χάνετε λίπος από την περιοχή της κοιλιάς, μειώνεται η μυϊκή μάζα η οποία διατηρεί τον μεταβολικό ρυθμό και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη προκειμένου να μην αποθηκεύεται το λίπος γύρω από τη μέση. Μελέτη του 2015 της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης βοηθούν την απώλεια λίπους από την περιοχή της κοιλιάς.

Προσπαθήστε να κάνετε τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα τέτοιες ασκήσεις. Η άρση βαρών είναι ιδανική για απώλεια λίπους. Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη συνδυάστε τις ασκήσεις δύναμης με μία διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες. Μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν το 30% των ημερήσιων θερμίδων τους από πρωτεΐνες χάνουν διπλάσιο λίπος στην κοιλιά τους από τις γυναίκες που ακολουθούν δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.

Προσέξτε την ποιότητα των θερμίδων
Ακόμα και αν λαμβάνετε τη σωστή ποσότητα υδατανθράκων και πρωτεϊνών, είναι σημαντικό τα στοιχεία αυτά να προέρχονται από τις κατάλληλες τροφές. Πολλές επεξεργασμένες τροφές είναι φτωχές σε φυτικές ίνες και πλούσιες σε χημικές ουσίες που απορρυθμίζουν τα επίπεδα των ορμονών και τον τρόπο που ο οργανισμός σας αποθηκεύει το λίπος. Να προτιμάτε τα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και το μοσχαρίσιο κρέας (ιδανικά βιολογικό), προκειμένου να εφοδιάζετε τον οργανισμό σας με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που απομακρύνουν τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά.

Ελέγξτε τα επίπεδα του στρες
Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, συμβάλλουν στην κατακράτηση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Ο φόρτος εργασίας, η έλλειψη ύπνου, αλλά και η υπερβολική γυμναστική, αποτελούν συνήθεις στρεσογόνους παράγοντες που εμποδίζουν την απώλεια λίπους. Έρευνα του Πανεπιστημίου Wake Forest έδειξε ότι λιγότερες από πέντε ώρες ύπνου τη νύχτα αυξάνουν τον κίνδυνο για δημιουργία σπλαχνικού λίπους.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *