Λιγότεροι άνθρωποι χάνουν πλέον το φως τους

1BE05A0DFC2D88E5366BA8EA01D6AFE7.jpg

  Μπορεί ο πληθυσμός του πλανήτη να γερνάει, τα ποσοστά ολικής ή μερικής απώλειας της όρασης όμως έχουν εμφανίσει σημαντική μείωση κατά τα τελευταία 20 χρόνια, ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες.

Πάντως, ο καταρράκτης έχει πλέον αντικατασταθεί από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ως η κύρια αιτία τύφλωσης στις πιο πλούσιες χώρες, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρούπερτ Μπερν του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό οφθαλμολογίας «British Journal of Ophthalmology», εξέτασαν (μετα-ανάλυση) στοιχεία από 243 δημοσιευμένες μελέτες, που αφορούσαν συνολικά ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου 15.000 ατόμων σε 190 χώρες, κατά την περίοδο 1990 – 2010.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι στη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου τα περιστατικά ολικής τύφλωσης μειώθηκαν κατά το ήμισυ στις χώρες υψηλού εισοδήματος, από 0,2% του πληθυσμού τους σε 0,1%. Για την μερική τύφλωση, η πτώση ήταν της τάξης του 38%, από 1,6% σε 1% του πληθυσμού.

Στο ίδιο διάστημα, σε παγκόσμιο επίπεδο (σε όλες τις χώρες ανεξαρτήτως επιπέδου ανάπτυξης και εισοδήματος), υπήρξε μείωση των περιστατικών ολικής απώλειας της όρασης κατά 37%, ενώ της μερικής κατά 27%.

Η ανάλυση έδειξε ότι στις ανεπτυγμένες χώρες οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από ό,τι οι άνδρες να εμφανίσουν ολική ή μερική τύφλωση. Η πιο συχνή αιτία για την απώλεια της όρασης στις περισσότερες ευρωπαϊκές και άλλες ανεπτυγμένες χώρες δεν είναι πλέον ο καταρράκτης (θόλωμα των φακών), αλλά η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (εκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει το κεντρικό πεδίο της όρασης).

Από την άλλη, όσον αφορά την μερική απώλεια της όρασης, σήμερα, όπως και πριν από 20 χρόνια, η κύρια αιτία είναι πάντα η ίδια: η μυωπία, η υπερμετρωπία και οι σχετικές διαθλαστικές βλάβες που δεν έχουν διορθωθεί.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η «επιδημία» διαβήτη θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ματιών, καθώς πάνω από 100 εκατ. άνθρωποι εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και το ένα τρίτο περίπου από αυτούς θα κινδυνεύσουν να χάσουν την όρασή τους. Επίσης, πολλοί άνθρωποι με διαβήτη αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για απώλεια της όρασής τους από γλαύκωμα και καταρράκτη.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *