Λιγότερες από 7 ώρες ύπνου απειλούν τη ζωή αυτών των ασθενών

Είναι ήδη γνωστό ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από αποφρακτική υπνική άπνοια αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο. Η καθημερινή τους ανάπαυση χαρακτηρίζεται συχνά από ελλιπή ή διακοπτόμενο ύπνο. Νέα μελέτη έρχεται να αποκαλύψει ότι τα συμπτώματα αυτά δεν είναι και τόσο «αθώα», αφού ο ελλιπής ύπνος στους ασθενείς με τη διαταραχή ισοδυναμεί με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες. Τα νέα επιστημονικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο JAMA Network Open.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η νέα μελέτη, οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με αποφρακτική υπνική άπνοια και κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες κάθε νύχτα αντιμετωπίζουν ισχυρό κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία. Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, ο Yiqi Lin από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Fujian της Κίνας και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μια μελέτη, εξετάζοντας την πιθανή σχέση μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και της θνησιμότητας από κάθε αιτία σε 2.574 συμμετέχοντες με αποφρακτική υπνική άπνοια, η οποία ορίζεται βάσει του δείκτη άπνοιας – υπόπνοιας (AHI) ≥15.

Τα αποτελέσματα κατέγραψαν 688 θανάτους συμμετεχόντων από όλες τις αιτίες, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνταν κάθε νύχτα 6-7 ώρες, 5-6 ώρες και λιγότερο από 5 ώρες αντιμετώπιζαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία -ανεξάρτητα από τον δείκτη άπνοιας-υπόπνοιας- σε σύγκριση με την ομάδα που κοιμόταν τουλάχιστον 7 ώρες, με τις αναλογίες κινδύνου να αγγίζουν το 1,53, 1,40 και 1,64 αντίστοιχα. Στις αναλύσεις ευαισθησίας που πραγματοποιήθηκαν στους συμμετέχοντες, με βάση και τα διαθέσιμα δεδομένα θεραπείας θετικής πίεσης αεραγωγών κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, το εύρημα έδειξε να παραμένει σταθερό.

«Απαιτείται περαιτέρω έρευνα, που θα ρίξει φως στον υποκείμενο μηχανισμό και τα πιθανά οφέλη για την υγεία από την επέκταση της διάρκειας του ύπνου ατόμων με αποφρακτική υπνική άπνοια, μέσω μιας μικρής εκπαίδευσης ύπνου ή άλλης παρέμβασης», επισημαίνουν στην αναφορά τους οι συντάκτες της μελέτης.

Διαβάστε ακόμη...