Lifting δοντιών για τέλειο χαμόγελο

cosmeticstomat.jpg

Οι αισθητικές απαιτήσεις στην εποχή μας είναι πλέον υψηλές στον τομέα της οδοντιατρικής επιστήμης. Πλέον, οι ασθενείς που επισκέπτονται τον οδοντίατρο δεν αντιμετωπίζουν μόνο προβλήματα πόνου ή απώλειας δοντιών αλλά ενδιαφέρονται και για την εμφάνισή τους, καθώς το χαμόγελο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αισθητικής του προσώπου. Όπως μας αναφέρει η Χειρουργός-Οδοντίατρος της Advanced Dental Clinics Μαρία Σκουλάτου, «Οι όψεις είτε πορσελάνης, είτε ρητίνης, κατέχουν κυρίαρχη θέση στις προτιμήσεις των ασθενών οι οποίοι επιθυμούν να βελτιώσουν την εικόνα των δοντιών τους». Στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί θα ενημερωθείτε πλήρως τι σημαίνει ρητίνη και τι πορσελάνη στα δόντια και θα μπορείτε πιο εύκολα να επιλέξετε το ιδανικό για εσάς.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν όψεις ρητίνης και πορσελάνης και σε ποιες όχι;

Τόσο οι όψεις σύνθετης ρητίνης όσο και οι όψεις πορσελάνης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να διορθώσουν προβλήματα όπως:

Δυσχρωμίες δοντιών που δεν μπορούν να διορθωθούν με λεύκανση Κενά μεταξύ των δοντιών Ανωμαλίες στο σχήμα των δοντιών Μικρού βαθμού ανωμαλίες στη διάταξη (θέση) των δοντιών

Σε ποιες περιπτώσεις δεν είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν οι όψεις ρητίνης και πορσελάνης;

Όταν λείπει αρκετά μεγάλο τμήμα του δοντιού είτε λόγω κατάγματος, είτε λόγω τερηδόνας Σε δόντια με μεγάλα σφραγίσματα Σε υποπλασίες της αδαμαντίνης Σε ασθενείς που τρίζουν ή σφίγγουν τα δόντια τους

Και τώρα έρχεται το δίλλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι ασθενείς. Να επιλέξουν όψεις ρητίνης ή όψεις πορσελάνης; Όπως μας εξηγεί η κ. Σκουλάτου, και τα δύο υλικά δίνουν εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ο ασθενής πρέπει να είναι ενήμερος για τα υπερ και τα κατά του κάθε υλικού και της διαδικασίας έτσι ώστε να επιλέξει μαζί με την καθοδήγηση του γιατρού του ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εκείνον. «Η επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας θα γίνει με βάση την κατάσταση των δοντιών που πρόκειται να αποκατασταθούν, τις συνήθειες του ασθενή (π.χ. κάπνισμα, τρίξιμο δοντιών), και με τα πλεονεκτήματα η μειονεκτήματα της κάθε διαδικασίας, καθώς βέβαια και με το κόστος».

Όποιοι έχουν δόντια χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, μπορούν να βελτιώσουν το χαμόγελό τους, απλά κάνοντας μια λεύκανση με την ειδική λάμπα στο οδοντιατρείο αποκτώντας σε ελάχιστο χρόνο (ένα μόνο ραντεβού) και με μικρό κόστος, κατάλευκα δόντια. Αλλά κι εκείνοι που είτε έχουν πολλές τερηδόνες, είτε “στραβά” δόντια ή λείπουν κάποια, με την βοήθεια της αισθητικής οδοντιατρικής μπορούν να αποκτήσουν τέλειο χαμόγελο.

Όψεις ρητίνης

Οι όψεις ρητίνης αποτελούν μία γρήγορη και άμεση λύση για όσους θέλουν να βελτιώσουν το χαμόγελό τους.  Πρόκειται για όψεις (φλοίδες) από ρητίνη με τις οποίες μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα, το σχήμα και σε μερικές περιπτώσεις την κλίση των δοντιών, αν είναι αυτά στραβά. Αποτελούν μια πιο συντηρητική προσέγγιση που είναι επανορθώσιμη καθώς δεν απαιτείται (στις περισσότερες περιπτώσεις) τρόχισμα των δοντιών. Η διαδικασία θεωρείται ανώδυνη και οικονομική καθώς δεν μεσολαβεί τεχνίτης και η αποκατάσταση γίνεται άμεσα από τον οδοντίατρο. Όπως μας τονίζει η κ. Σκουλάτου, «Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο καθώς το υλικό μετά από κάποια χρόνια μπορεί να προσροφήσει χρωστικές και να χρειαστεί αντικατάσταση».

Τα πλεονεκτήματά τους είναι τα εξής:

Μπορούν να γίνουν άμεσα το ιατρείο σε ένα ραντεβού, χωρίς να χρειάζεται η παρέμβαση οδοντοτεχνίτη, πράγμα το οποίο συμβαίνει με τις όψεις πορσελάνης Δε χρειάζεται (στις περισσότερες περιπτώσεις) τρόχισμα των δοντιών Πρόκειται για μία εντελώς ανώδυνη διαδικασία που δεν απαιτείται αναισθησία Μπορούν πολύ εύκολα να επισκευαστούν σε περίπτωση που σπάσει κάποιο τμήμα τους Αποτελούν μία αρκετά οικονομικότερη επιλογή σε σχέση με τις όψεις πορσελάνης

Το μειονέκτημα τους είναι ότι οι όψεις ρητίνης λόγω του υλικού τους, μπορεί να προσροφήσουν χρωστικές με το πέρασμα των χρόνων (ιδιαίτερα όταν πρόκειται για καπνιστές και άτομα τα οποία καταναλώνουν πολλές τροφές πλούσιες σε χρωστικές όπως καφέ ή τσάι), με αποτέλεσμα να χρειάζονται αλλαγή.

Όψεις πορσελάνης

Οι όψεις πορσελάνης αφορούν εκείνους  που θέλουν να αλλάξουν το σχήμα ή και το χρώμα των δοντιών τους, προκειμένου να βελτιώσουν ή να διορθώσουν αισθητικά το χαμόγελο τους. Πρόκειται για λεπτές φλοίδες από πορσελάνη, που κολλάνε μόνιμα στα δόντια και με τις οποίες  μπορούμε να διορθώσουμε, με καθόλου ή με ελάχιστο τρόχισμα, αισθητικά προβλήματα του χαμόγελού μας.  Η κατασκευή των όψεων πορσελάνης, είναι μία εξαιρετικά λεπτομερής διαδικασία, που απαιτεί πολύ προσοχή και εμπειρία από τον θεράποντα ιατρό όπως μας τονίζει η κ. Σκουλάτου. Τα σύγχρονα κεραμικά υλικά, δίνουν τη δυνατότητα στον κλινικό να είναι ελάχιστα επεμβατικός ή πολλές φορές να μην χρειάζεται να παρασκευαστεί καθόλου το δόντι (όψεις τύπου luminaires). Το πάχος μίας όψης πορσελάνης κυμαίνεται από 0,2-0,3mm (κεραμικά αστρίου), όσο δηλαδή ένας φακός επαφής. Οι όψεις πορσελάνης έχουν εξαιρετική αντοχή και διαφάνεια παρόμοια με αυτή της αδαμαντίνης και μπορούν να κατασκευαστούν σε πλήρη αρμονία με το πρόσωπο και τα υπόλοιπα δόντια, προσφέροντας ένα αισθητικά άψογο και απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα, έτσι ώστε η παρέμβαση να μη φαίνεται καθόλου σε τρίτους.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα των όψεων πορσελάνης, σε αντίθεση με τις ρητίνες, είναι ότι δεν προσροφούν χρωστικές και μπορούν να διατηρούν αναλλοίωτο το αρχικό τους σχήμα και χρώμα στο πέρασμα του χρόνου.

Τα μειονεκτήματα των όψεων πορσελάνης είναι:

Απαιτείται, αν και ελάχιστα, τροχισμός του δοντιού (αυτό δεν ισχύει για τις όψεις τύπου luminaires) Χρειάζονται παραπάνω από ένα ραντεβού, καθώς χρειάζεται οδοντοτεχνίτης για την κατασκευή τους Σε περίπτωση που σπάσει κάτι δεν επιδιορθώνεται αμέσως Πολύ υψηλό κόστος συγκριτικά με τις ρητίνες

Όπως μας επισημαίνει η Χειρουργός – Οδοντίατρος Μαρία Σκουλάτου, «Το γεγονός πως κάποιος αποφασίσει να βελτιώσει το χαμόγελο του με συνθετικά υλικά όπως η πορσελάνη ή η ρητίνη, αυτό δεν σημαίνει πως δεν χρειάζεται να τα προσέχει και να τα συντηρεί κανονικά. Η σωστή καθημερινή στοματική υγιεινή και ο τακτικός έλεγχος στον οδοντίατρο, απαιτούνται άσχετα με οποιαδήποτε προσθετική αποκατάσταση πραγματοποιείται στο στόμα». Στην Advanced Dental Clinics εφαρμόζουμε πάντα τις μεθόδους που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες κάθε ασθενή και βρίσκουμε μαζί λύσεις για να υιοθετήσετε το λαμπερό χαμόγελο που επιθυμείτε.

M9A9943.jpg

Info: Advanced Dental Clinics www.advanceddentalclinics.gr Τηλ. (+30) 216 20012 1220

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *