Λεύκανση δοντιών – Τι πρέπει να προσέξετε και πόσο κοστίζει!

Μπορούν όλοι να κάνουν λεύκανση δοντιών; Τι πρέπει να προσέξετε!

Το καλοκαίρι είναι εδώ και τι πιο όμορφο από ένα λαμπερό και λευκό χαμόγελο. Τα λευκά δόντια προσδιορίζουν στοματική υγεία και νεανική εμφάνιση, χαρίζουν αυτοπεποίθηση και κερδίζουν στην επικοινωνία. Για αυτό το λόγο όλο και περισσότεροι Έλληνες επισκέπτονται τον οδοντίατρο τους για να κάνουν λεύκανση δοντιών.

Μπορούν όμως όλοι να προχωρήσουν στην λεύκανση δοντιών; Ή πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις;

Το medicalnews.gr επικοινώνησε με την γνωστή αισθητική οδοντίατρο κα Σοφία Λουκέρη η οποία και μας έλυσε όλες τις απορίες για τη λεύκανση.

Κα Λουκέρη μπορούν όλοι να κάνουν λεύκανση δοντιών;

– Λεύκανση δοντιών στο ιατρείο μπορούν να πραγματοποιήσουν το 90% των ενδιαφερομένων. Αυτό που οι αναγνώστες σας πρέπει να προσέξουν είναι διάφορες παρα-ιατρικές μέθοδοι λεύκανσης, πολλές φορές σε μη πιστοποιημένα ινστιτούτα ή και άλλους χώρους, όπου χρησιμοποιούνται αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας υλικά από μη εξειδικευμένους οδοντιάτρους.

Τι κινδύνους εμπεριέχει η λεύκανση δοντιών στο σπίτι ή με φθηνά υλικά ;

– Τα αμφιβόλου ποιότητας λευκαντικά δοντιών μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στον πολφό του δοντιού με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερευαισθησία στο κρύο και στο ζεστό, νέκρωση δοντιών αλλά ακόμη και εγκαύματα στα ούλα.

Άλλη μια παρενέργεια μπορεί να είναι η υπερλεύκανση των δοντιών με αποτέλεσμα αντί να προκαλέσεις την βελτίωση της εικόνας του στόματος, τα δόντια να δείχνουν ψεύτικα και ενασβεστιωμένα (σαν κιμολία).

Πόσο συχνά πρέπει να κάνει κανείς λεύκανση για να διατηρεί το σωστό χρώμα στο χαμόγελο του;

Η συχνότητα λεύκανσης εξαρτάται από τις διατροφικές συνήθειες του ασθενή (αν πίνει τσάι, αν πίνει καφέ, συνεχής λήψη σιδήρου, αναψυκτικά σε σκούρο χρώμα, κακή στοματική υγιεινή), από το αν είναι καπνιστής και γενικότερα από το πόσο επιβαρύνει με χρωστικές τα δόντια του.

Φυσικά σε λογικές ποσότητες χρήσης των παραπάνω, το χρώμα μπορεί να διατηρηθεί για 8 μήνες μετά την λεύκανση, πάντα υπο την προϋπόθεση πως υπάρχει οδοντιατρική φροντίδα και καλή στοματική υγιεινή.

Ένας σημαντικός παράγοντας που βοηθά τη διατήρηση του χρώματος και που πρέπει να σημειωθεί είναι η χρήση λευκαντικής οδοντόκρεμας συγκεκριμένων προδιαγραφών.

Πάμε τώρα σε αυτό που ενδιαφέρει τους περισσότερους. Κα Λουκέρη πόσο κοστίζει σήμερα μια λεύκανση δοντιών;

Εξαρτάται το υλικό. Μια λεύκανση στο ιατρείο, μπορεί να ξεκινήσει από τα 50€ με υλικά περιορισμένης διάρκειας και να φτάσει μέχρι και τα 250€ με υλικά που εξασφαλίζουν σχεδόν μόνιμο αποτέλεσμα.

Αυτό όμως που είναι σημαντικό και που χαίρομαι γιατί όλο και περισσότεροι συνάδελφοι μου πραγματοποιούν στα ιατρεία τους, είναι η πραγματοποίηση ενός πλήρους οδοντιατρικού ελέγχου στους ασθενείς, προκειμένου εκείνοι να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις δυνατότητες λεύκανσης αλλά και τις οδοντιατρικές τους ανάγκες.

Καλό είναι πριν από την εφαρμογή του υλικού λεύκανσης να προηγείται απομάκρυνση χρωστικών με ultra sonic προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι γρήγορο και μόνιμο.

Η Σοφία Λουκέρη είναι χειρούργος-οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και διατηρεί το ιατρείο της στο Χαλάνδρι Αττικής – Ιστοσελίδα: www.sofialoukeri.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *