Λέμφωμα: Πώς και με ποια συμπτώματα αναπτύσσεται ο πιο ύπουλος καρκίνος

Λέμφωμα είναι μια μορφή καρκίνου που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ειδικότερα, είναι ένας καρκίνος των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται λεμφοκύτταρα, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων.

Το λέμφωμα χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες και πολλές υποκατηγορίες. Οι δύο τύποι λεμφώματος περιγράφονται ως: λέμφωμα Hodgkin και λέμφωμα μη-Hodgkin.

Το λέμφωμα μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου σε νέους ανθρώπους. Εντούτοις, είναι πολύ θεραπεύσιμη και οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη διάγνωση.

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα του λεμφώματος

Τα συμπτώματα και τα σημάδια λεμφώματος είναι πολύ παρόμοια με εκείνα πιο απλών ασθενειών, όπως η ίωση και το κοινό κρυολόγημα, και αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με καθυστερημένη διάγνωση. Η διαφορά είναι ότι τα συμπτώματα του λεμφώματος επιμένουν για αρκετό καιρό μετά από τη συνήθη πορεία μιας απλής ιογενούς λοίμωξης.

Τα συμπτώματα τυπικά περιλαμβάνουν ανώδυνο πρήξιμο των λεμφαδένων, συχνά στον λαιμό ή τις μασχάλες, όπου αυτοί οι αδένες ενώνονται σε συστάδες. Οίδημα μπορεί επίσης να εμφανιστεί στη βουβωνική χώρα και την κοιλιά, αν και μερικοί άνθρωποι δεν βιώνουν καμία ανιχνεύσιμη διόγκωση σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Οι διογκωμένοι αδένες μπορεί να πιέσουν κοντινά όργανα, οστά και άλλες δομές που προκαλούν πόνο, αλλά αυτός ο πόνος μπορεί να είναι παρόμοιος με εκείνο των άλλων, λιγότερο σοβαρών αιτιών (όπως η απλή οσφυαλγία), κάνοντας και πάλι το λέμφωμα δύσκολο στη διάγνωση. Όποιος έχει πρήξιμο των αδένων, που δεν υποχωρεί μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να ενημερώσει το γιατρό του.

Πέραν από το πρήξιμο στους αδένες, άλλα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα άτομα με λέμφωμα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Πρήξιμο στα πόδια, ή στους αστραγάλους
Κράμπες και πρήξιμο της κοιλιάς
Νυχτερινές εφιδρώσεις και πυρετός
Απώλεια βάρους
Ρίγη
Ασυνήθιστη φαγούρα
Κόπωση
Απώλεια όρεξης
Ασυνήθιστη κόπωση/έλλειψη ενέργειας
Επίμονος βήχας
Δύσπνοια
Πονοκέφαλος

Εντυπωσιακό βίντεο: Πώς αναπτύσσεται το λέμφωμα

Δείτε την καταπληκτική δουλειά που έκαναν οι ειδικοί από την Αμερικανική Ένωση Αιματολγίας.

Λέμφωμα: Συμπτώματα προχωρημένου σταδίου

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς αισθάνονται πόνο στους λεμφαδένες μετά την κατανάλωση αλκοόλ.
Αν το λέμφωμα περιλαμβάνει λεμφικού ιστό στο εσωτερικό της κοιλιάς, του εντέρου, ή του στομάχου, το υγρό μπορεί να συσσωρευτεί, προκαλώντας οίδημα κοντά στα έντερα, κάτι που με την σειρά του οδηγεί δυνητικά σε αίσθημα κοιλιακής πίεσης, πόνο, διάρροια ή/και δυσπεψία.
Ένας διογκωμένος λεμφαδένας μερικές φορές προκαλεί άλλα συμπτώματα, πιέζοντας κάποια φλέβα (κάτι που προκαλεί οίδημα του βραχίονα, ή του ποδιού), ή κάποιο νεύρο (κάτι που προκαλεί πόνο, μούδιασμα, ή μυρμήγκιασμα στο ένα χέρι, ή πόδι).
Μερικοί ασθενείς βιώνουν πόνο χαμηλά στην πλάτη που μοιάζει ανεξήγητος. Πιστεύεται ότι αυτό μπορεί να προκληθεί από την επέκταση των λεμφαδένων που πιέζουν τα νεύρα.
Καθώς το λέμφωμα αναπτύσσεται και τα καρκινικά λεμφοκύτταρα εξαπλώνονται πέραν του λεμφικού συστήματος, το σώμα χάνει την ικανότητά του να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Τα γενικά συμπτώματα που αναπτύσσουν τότε οι ασθενείς μπορεί να συγχέονται με εκείνα της γρίπης, της φυματίωσηςκαι άλλων λοιμώξεων, όπως η λοιμώδης μονοπυρήνωση, ή άλλες μορφές καρκίνου.

Λέμφωμα: Πόσοι υποτύποι υπάρχουν

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 60 υποτύποι λεμφώματος και ότι οι θεραπείες και τα αποτελέσματα ποικίλουν σε μεγάλο βαθμό;

Ο παγκόσμιος οργανισμός GLOBOCAN, που παρακολουθεί τη συχνότητα, τη θνησιμότητα και τον επιπολασμό των καρκίνων, διακρίνει μόνο μεταξύ δύο βασικών κατηγοριών λεμφώματος: του λεμφώματος Hodgkin (Hodgkin lymphoma – HL) και του λεμφώματος μη-Hodgkin (non-Hodgkin lymphoma – NHL). Ωστόσο, οι υπότυποι του λεμφώματος που κατηγοριοποιούνται ως NHL, εκ των οποίων υπάρχουν περισσότεροι από 60, απαιτούν ξεχωριστές διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς και θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Οι ασθενείς με λέμφωμα πρέπει να γνωρίζουν τον ακριβή υποτύπο που έχουν. Η συνήθης πρακτική είναι, δυστυχώς, να μαθαίνουν από τον γιατρό τους σε γενικές γραμμές απλά αν έχουν λέμφωμα Hodgkin, ή μη- Hodgkin.

Υπάρχουν, λοιπόν, πάνω από 60 υπότυποι λεμφώματος. Ο οργανισμός Lymphoma Coalition κατηγοριοποιεί αυτούς τους υποτύπους σε Hodgkin, Β-κυττάρων, Τ-κυττάρων, και CLL. Τα λεμφώματα Β-κυττάρων και Τ-κυττάρων παλαιότερα είχαν ταξινομηθεί ως μη-Hodgkin.

Διαβάστε ακόμη...