Θετικά κρίνονται τα στατιστικά δεδομένα από τη μέχρι τώρα λειτουργία του πρώτου κέντρου εποπτευόμενης χρήσης ουσιών στην Ελλάδα, που στοχεύει στην προστασία των ενεργών χρηστών, την έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας και την προετοιμασία ένταξης σε προγράμματα θεραπείας.
Ο εποπτευόμενος σταθμός «Οδυσσέας» είναι μια ιατρική μονάδα πλήρως εξοπλισμένη με ιατρικό προσωπικό διάφορων ειδικοτήτων, νοσηλευτικό προσωπικό, κοινωνική υπηρεσία, ψυχολογική υποστήριξη και εμψυχωτές-κοινωνιοθεραπευτές. Οι χρήστες φέρουν μαζί τους την ουσία χρήσης και χρησιμοποιούν τα υλικά που τους παρέχονται, όπως σύριγγες, τάσι, κιτρικό οξύ, κερί, μαντηλάκια απολύμανσης, ενώ τους παρέχονται και προφυλακτικά για να πάρουν μαζί τους. Το κέντρο μπορεί να εξυπηρετήσει δύο άτομα κάθε μισή ώρα περίπου. Είναι ανοικτό από τις 8:00 έως τις 16:00 και χρήση μπορεί να γίνει από τις 9:00 έως τις 14:30, καθώς στην παρούσα φάση πρόκειται για πιλοτική λειτουργία, ωστόσο γίνονται προσπάθειες για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του.
Στις 36 ημέρες λειτουργίας του σταθμού έχουν καταγραφεί 220 επισκέψεις, έχει γίνει ασφαλέστερη χρήση 160 φορές από 54 διαφορετικούς χρήστες, έχει γίνει ανάταξη περιστατικών υπερδοσολογίας σε δύο άτομα, πρόληψη υπερδοσολογίας, με διενέργεια στενής παρακολούθησης σε 8 άτομα με σημαντική καταστολή. Επίσης έχουν γίνει 7 συναντήσεις ψυχολογικής υποστήριξης με την ψυχολόγο του σταθμού, 8 συμβουλευτικές παραπομπές σε άλλες υπηρεσίες από τον κοινωνικό λειτουργό και περιποίηση τραύματος σε ένα άτομο. Επίσης, σύμφωνα με τα ατομικά ιστορικά που λαμβάνονται κατά την εγγραφή και προεγγραφή των εξυπηρετουμένων, 8% των χρηστών δεν πάσχουν από ηπατίτιδα ή/και HIV, ενώ 14% δεν έχουν εξετασθεί για τα παραπάνω και παραπέμφθηκαν για σχετικές εξετάσεις. Όσον αφορά στην ψυχική υγεία, το 27% των εξυπηρετούμενων, υποφέρουν από ψυχική νόσο, για την οποία δεν παρακολουθούνται ή κάποια στιγμή ακολούθησαν κάποια φαρμακευτική αγωγή την οποία διέκοψαν. Έτσι, 14 εξυπηρετούμενοι του σταθμού «Οδυσσέας» παραπέμφθηκαν για περαιτέρω ψυχιατρική διερεύνηση/αντιμετώπιση.
«Διαφαίνεται πως είναι βέβαιη, όχι μόνο η επιτυχία του συγκεκριμένου πιλοτικού σταθμού, αλλά και η αναγκαιότητα δημιουργίας και άλλων σταθμών σε άλλα σημεία της Αθήνας, καθώς επίσης και στην περιφέρεια», ανέφερε ο Αθανάσιος Παπακωνσταντίνου, ψυχίατρος, επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος.
Οι στόχοι του εποπτευόμενου σταθμού, η λειτουργία του οποίου συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω ΕΣΠΑ, είναι τα εξής: Μείωση της όχλησης της κοινότητας από την ενέσιμη χρήση ουσιών σε δημόσιους χώρους, αναβαθμίζοντας έτσι περιοχές στο κέντρο της πόλης. Μείωση της εξάπλωσης των λοιμωδών νοσημάτων στην κοινότητα. Προστασία της ψυχικής υγείας ομάδων προσχολικής και σχολικής ηλικίας με τον περιορισμό της δημόσιας χρήσης. Προαγωγή της υγείας των ενεργών χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών, με απώτερο σκοπό τη μείωση της βλάβης και προώθηση των κανόνων υγιεινής. Έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας με στόχο τη μείωση των θανάτων από τη χρήση. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ενεργών χρηστών σε θέματα ψυχοκοινωνικής μέριμνας.
Στο εξωτερικό λειτουργούν πάνω από 90 παρόμοια κέντρα από το 1986, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην Αμερική.