Λείπουν 1.000 οικογενειακοί γιατροί

Προβλήματα φαίνεται ότι παρουσιάζει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τους ασφαλισμένους να είναι σε αναζήτηση οικογενειακού γιατρού.

Λιγότεροι από 1.000 οικογενειακοί γιατροί καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες.

Κι ενώ είναι σε εξέλιξη η προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για την πρόσληψη επιπλέον παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων το ενδιαφέρον των γιατρών είναι μικρό, καθώς μόνο 200 επαγγελματίες υγείας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, λείπουν από την ΠΦΥ περίπου 1.000 γιατροί με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σημάδια «από-ασφάλισης του πληθυσμού». Παράλληλα οι γιατροί καταγγέλλουν ότι η διαμορφωθείσα κατάσταση έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι ασθενείς να κατευθύνονται προς τον ιδιωτικό τομέα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ με ανακοίνωσή της ζητά από το υπουργείο Υγείας την αναστολή της κατάργησης των συμβάσεων των ελευθεροεπαγγελματιών Παθολόγων, Γενικών Γιατρών και Παιδιάτρων, όπως συνέβη στις αρχές του περασμένου Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου 2.000 συμβάσεις παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων καταγγέλθηκαν αιφνιδιαστικά και αντικαταστάθηκαν με 465 νέες συμβάσεις ΕΟΠΥΥ. Η δε παρουσία 280 περίπου ιατρών στις ΤΟ.ΜΥ δεν είναι ικανή να ικανοποιήσει την νομοθετική αναλογία οικογενειακού ιατρού ανά 2.250 κατοίκους.

Παράλληλα και ο ΙΣΑ διατυπώνει το ίδιο αίτημα με τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη να σημειώνει ότι «ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη στις απαξιωτικές αμοιβές και συνθήκες εργασίας που καταδεικνύουν την έλλειψη σεβασμού τόσο απέναντι στον επιστήμονα όσο και απέναντι στον πολίτη. Ο Έλληνας ασθενής δεν είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Ο ΙΣΑ θα εξαντλήσει όλα τα μέσα για να προασπίσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη επιλογή γιατρού και την πρόσβαση όλων των πολιτών στο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας».

Διαβάστε ακόμη...