Τι συμβαίνει στο κυκλοφορικό σύστημα του σώματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική κατάσταση. Είναι όμως μια κατάσταση κατά την οποία το γυναικείο σώμα υφίσταται για εννέα μήνες μεγάλες αλλαγές.

Το κυκλοφορικό σύστημα, οι φλέβες και τα αγγεία του σώματος, καλούνται να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις αλλαγές. Η αύξηση του όγκου του αίματος σε συνδυασμό με τις ορμόνες της εγκυμοσύνης που βοηθούν στο να προετοιμαστούν οι φλέβες ώστε να δεχτούν αυτόν τον μεγαλύτερο όγκο, έχουν ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση των φλεβικών τοιχωμάτων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φλεβικές παθήσεις.

Η χαλάρωση αυτή προκαλεί την αύξηση της διαμέτρου των φλεβών σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνονται εμφανείς σε πολλά σημεία του σώματος. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στα πόδια, στην κοιλιά και τα γεννητικά όργανα. Οι ευρυαγγείες αυτές συνήθως υποχωρούν μετά την εγκυμοσύνη. Όταν όμως αυτή η διάταση είναι μεγάλη, όταν δηλαδή οι φλέβες προβάλουν εμφανώς πάνω από την επιφάνεια του δέρματος τότε μιλάμε για κιρσούς.

Συμπτώματα κιρσών κατά την εγκυμοσύνη

Αν και η εμφάνιση φλεβικών παθήσεων είναι κάτι σύνηθες, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν προκαλούνται σε όλες τις εγκύους. Συνήθως οι παθήσεις αυτές σχετίζονται με προδιάθεση ή κληρονομικότητα και η εγκυμοσύνη είναι ένας επιπλέον παράγοντας για να εκδηλωθούν. Πολλές γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης θα εμφανίσουν κάποια συμπτώματα.

Η φαγούρα, το πρήξιμο, το αίσθημα βάρους, τα τσιμπήματα και ο πόνος, είναι συμπτώματα που σχετίζονται με τους κιρσούς πέρα από την αντιαισθητική εικόνα που προκαλούν οι φλέβες όταν προβάλουν πάνω από το δέρμα. Όλα αυτά δεν πρέπει να μας ανησυχούν καθώς το κύριο μέλημα της εγκύου είναι η επιτυχής έκβαση της εγκυμοσύνης. Εφόσον είναι θέματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με σύγχρονες μεθόδους μετά την εγκυμοσύνη το μόνο που θα πρέπει να απασχολεί τις μέλλουσες μητέρες είναι η υγεία και η καλή ψυχολογική τους κατάσταση.

Η μόνη περίπτωση που χρειάζεται άμεση ιατρική συνδρομή είναι η θρόμβωση των κιρσών. Αν δηλαδή ένας κιρσός πονάει έντονα, η περιοχή του δέρματος γύρω από τον κιρσό είναι κόκκινη και θερμή και οι φλέβα που έχει προσβληθεί είναι σκληρή κατά την ψηλάφηση.

Σύνδρομο πυελικής συμφόρησης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο όγκος και το βάρος της μήτρας μεγαλώνει απότομα σε μεγάλο βαθμό. Η ροή δε του αίματος στη μήτρα δεκαπλασιάζεται.

Αυτές οι αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική πίεση της κάτω κοίλης που με τη σειρά της συμβάλει στην αύξηση της πίεσης στις φλέβες των κάτω άκρων. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται σύνδρομο πυελικής συμφόρησης και τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:

  • Ο χρόνιος πυελικός πόνος δηλαδή πόνος χαμηλά στην κοιλιά ο οποίος γίνεται εντονότερος στην όρθια στάση, στο τέλος της ημέρας και φτάνει στο μέγιστο της έντασής του 2-3 ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου
  • Πόνος κατά την περίοδο ιδιαίτερα έντονο πόνο τις 2 πρώτες ημέρες του κύκλου
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή ή και μετά από αυτή
  • Πόνος και δυσκολία στην ούρηση ή και συχνουρία
  • Οι κιρσοί στα έξω γεννητικά όργανα, τα κάτω άκρα, τους γλουτούς, το περίνεο
  • Η υποτροπή των κιρσών των κάτω άκρων
  • Τα κουρασμένα πόδια με αίσθημα βάρους ιδιαίτερα κατά την έναρξη της περιόδου
  • Συμπτώματα παρόμοια με αυτά του ευερέθιστου εντέρου

Τι να κάνετε ώστε να αποφύγετε κάποια φλεβική πάθηση κατά την εγκυμοσύνη;

  • Προσπαθήστε να κινήστε αρκετά. Αν πρέπει να σταθείτε όρθια για αρκετή ώρα φροντίστε να αλλάζετε το βάρος του σώματος από το ένα πόδι στο άλλο
  • Αποφύγετε την ορθοστασία
  • Θυμηθείτε όταν κάθεστε να μην σταυρώνετε τα πόδια
  • Αποφύγετε να κάνετε μπάνιο με ζεστό νερό, προτιμήστε το χλιαρό.
  • Σωματική άσκηση. Δεν χρειάζεται υπερβολές. Ένας περίπατος καθημερινά είναι αρκετός.
  • Έλεγχος του σωματικού βάρους
  • Φοράμε άνετα ρούχα και αποφεύγουμε τα παπούτσια με τακούνια
  • Καλό είναι να μην ξαπλώνουμε από τη δεξιά μεριά ώστε να αποφεύγουμε την πίεση στην κάτω κοίλη φλέβα
  • Προτιμήστε ειδικά ελαστικά καλσόν και κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης στην περίπτωση εμφάνισης κιρσών.

Τι πρέπει να γνωρίζετε γενικά για την αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων σε σχέση με την εγκυμοσύνη

Γενικά οι φλεβικές παθήσεις, εκτός και αν πρόκειται για κάτι επείγον, αντιμετωπίζονται έξι μήνες μετά το πέρας της εγκυμοσύνης. Σήμερα υπάρχουν πολλές επιστημονικοί μέθοδοι αντιμετώπισης των φλεβικών παθήσεων που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Κύριο μέλημά σας κατά την αναζήτηση του κατάλληλου επιστήμονα αγγειολόγου που θα αναλάβει την θεραπεία θα πρέπει να είναι το κατά πόσο ο ιατρός είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων, η εμπειρία, το πλήθος των επεμβάσεων, η μετεγχειρητική πορεία και οι ικανοποιημένοι ασθενείς.

Μέχρι τότε φροντίστε να χαίρεστε την κατάστασή σας, να μην νοιάζεστε για μικρής σημασίας αισθητικά ζητήματα και να ακολουθείτε τις συμβουλές του γυναικολόγου σας.

Διαβάστε ακόμη...