Κρυμμένο αλάτι στα φαγητά

 
Όσο και αν νομίζετε πως ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, υπάρχει πάντα ένας κρυφός κίνδυνος σε ένα μεγάλο μέρος των τροφίμων που τρώτε και αυτός είναι το αλάτι. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν φταίει μόνο το αλάτι που ρίχνετε επιπλέον στο φαγητό σας. Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και αυτό που ήδη υπάρχει στα τρόφιμα πριν τα αγοράσετε, και το οποίο μπορεί να θέσει την υγεία σε κίνδυνο.


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο αλάτι περιέχουν τα αγαπημένα σας τρόφιμα; Όλοι μας έχουμε συνηθίσει να μετράμε τις θερμίδες από ό,τι τρώμε για να μην πάρουμε βάρος, αλλά όταν πρόκειται για το αλάτι κανείς δε δίνει σημασία.

Ο οργανισμός Food Standard’s Agency (F.S.A.) συστήνει ότι οι ενήλικες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 6 γραμμάρια αλάτι την ημέρα (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού), αλλά εκτιμά ότι η μέση πρόσληψη στην πραγματικότητα φτάνει τα 9 γραμμάρια. Όταν πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ ελέγξτε την περιεκτικότητα των τροφίμων σε αλάτι. Ο F.S.A. συμβουλεύει πως τρόφιμα με περισσότερο από 1,5 γραμμάριο αλάτι στα 100 γραμμάρια προϊόντος αποτελεί μεγάλη ποσότητα, ενώ οτιδήποτε κάτω από 0,3 θεωρείται χαμηλή.

Το 75% του αλατιού που καταναλώνουμε βρίσκεται ήδη σε τρόφιμα, όπως το ψωμί, το κρέας και τα δημητριακά, αλλά και σε τρόφιμα, όπως πίτσα, έτοιμα γεύματα, σνακ, και αλμυρά και γλυκά κέικ. Προσπάθειες γίνονται από τη βιομηχανία τροφίμων να μειώσει την περιεκτικότητα των προϊόντων σε αλάτι.

Έρευνες που έχουν κατά καιρούς διεξαχθεί φανερώνουν τα διάφορα προβλήματα υγείας που επιφέρει το πολύ αλάτι στην υγεία. Το υπερβολικό αλάτι έχει συνδεθεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, καρκίνο του στομάχου, και ίσως να επιδεινώνει την οστεοπόρωση και το άσθμα.

Μερικά τρόφιμα έχουν από τη φύση τους υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ενώ σε άλλα εξαρτάται από τη μάρκα και την ποικιλία. Παρακάτω δίνονται μερικά από τα πιο ‘ύποπτα’ τρόφιμα που αγοράζετε από έξω ή μαγειρεύετε σπίτι και χρειάζονται προσοχή.

Ψωμί

Το ψωμί από μόνο του έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, πόσο μάλλον τα διάφορα ψωμάκια που μας φέρνουν συχνά στα εστιατόρια με σκοπό να τα κάνουν πιο νόστιμα. Ένας καλός τρόπος να μειώσετε το αλάτι που παίρνετε μέσω του ψωμιού, είναι να φτιάξετε εσείς οι ίδιοι σπιτικό ψωμί το οποίο είναι πολύ καλύτερο από το αγοραστό, αφού μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα του αλατιού.

Δημητριακά πρωινού

Ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι υπάρχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, σε ορισμένα δημητριακά πρωινού, γι’ αυτό πάντα να ελέγχετε την ετικέτα. Φτιάξτε τα δικά σας δημητριακά πρωινού χρησιμοποιώντας, τα αγαπημένα σας αποξηραμένα φρούτα, ανάλατους ξηρούς καρπούς και φυσικές γλυκαντικές ουσίες όπως το μέλι ή ένα κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας.

Σάλτσα για ζυμαρικά

Η έτοιμη σάλτσα μπορεί να περιέχει απλά συστατικά που παρόλα αυτά, όμως, μπορεί να κρύβουν σημαντικές ποσότητες αλατιού. Αν και τα συστατικά της σάλτσας θεωρούνται χαμηλά σε λιπαρά βρέθηκε σε έρευνα ότι είναι από τα πιο αλμυρά τρόφιμα στα ράφια των καταστημάτων. Φτιάξτε, λοιπόν, τη δική σας σάλτσα είτε για τα ψητά κρέατα, είτε για τα ζυμαρικά υπολογίζοντας και ελέγχοντας εσείς πόσο αλάτι θέλετε.

Σούπα

Είναι απογοητευτικό να ακούμε ότι μια απλή σούπα, μια φαινομενικά υγιεινή επιλογή από το σούπερ μάρκετ, μπορεί να περιέχει μεγάλη ποσότητα αλατιού. Ανά 100 γραμμάρια σούπας δεν πρέπει να περιέχεται περισσότερο από 0.6 γραμμάρια αλατιού. Φτιάχνοντας μια σπιτική σούπα με λαχανικά, κοτόπουλο ή και όσπρια, όπως φακές, το γεύμα σας θα περιέχει λιγότερο αλάτι αλλά και λίγες θερμίδες.

Σάντουιτς

Τα έτοιμα σάντουιτς που καταπολεμούν την πείνα σε περιπτώσεις που είναι δύσκολο να μαγειρέψετε, όπως όταν δουλεύετε πολλές ώρες, όταν ταξιδεύετε και γενικά όταν θέλετε κάτι πρόχειρο, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι λόγω των συστατικών τους. Το ζαμπόν, το τυρί, τα τουρσιά, ο τόνος, το μπέικον είναι μερικά από τα πιο αλμυρά υλικά που μπορείτε να βάλετε σε ένα σάντουιτς. Ακόμα, και μια κακή επιλογή σε ψωμί μπορεί να σημαίνει περισσότερο αλάτι στο φαγητό σας.

Καρυκεύματα

Ακόμα και κάτι τόσο απλό όπως το κέτσαπ ή η μουστάρδα μπορεί να περιέχει πολύ αλάτι και να κάνει το φαγητό σας πιο αλμυρό. Μερικά δημοφιλή εμπορικά προϊόντα προσφέρονται τώρα και με μειωμένο αλάτι και ζάχαρη.

Κονσερβοποιημένα τρόφιμα

Το νάτριο χρησιμοποιείται σε κονσέρβες τροφίμων για την ενίσχυση της γεύσης, καθώς και ως συντηρητικό. Μια κονσέρβα, για παράδειγμα, από γλυκά μπιζέλια έχει περίπου 400 χιλιοστόγραμμα νατρίου, αλλά τα φρέσκα ή και κάποιες μάρκες κατεψυγμένων μπιζελιών έχουν μικρότερη ποσότητα ή καθόλου νάτριο. Αν τρώτε συχνά κονσερβοποιημένα τρόφιμα, αγοράστε αυτά με την ένδειξη “λιγότερο νάτριο” ή ξεπλύνετε το περιεχόμενο πριν από τη θέρμανση για να αφαιρέσετε κάποια ποσότητα αλατιού.

Το αλάτι μπορεί να κάνει το φαγητό πιο νόστιμο και πιο εύγεστο, αλλά οι επιπτώσεις του στην υγεία μας είναι μεγαλύτερες από την καλή γεύση που προσφέρει. Μπορεί να λατρεύουμε τις πίτσες, τα αλμυρά κράκερ ή τους ξηρούς καρπούς, να λαχταρούμε τις τηγανητές πατάτες και να τρελαινόμαστε να βουτάμε το ποπ κορν μέσα στο αλάτι, αλλά όλα αυτά το μόνο που προσφέρουν είναι κίνδυνο για την υγεία και κάποια παραπάνω κιλά από την κατακράτηση υγρών. Κάντε, επομένως, όχι μόνο πιο υγιεινές επιλογές, αλλά αρχίστε να ασχολείστε εσείς οι ίδιοι με την ετοιμασία των φαγητών σας. Επιλέξτε απλά φρέσκα υλικά που θα κάνουν το πιάτο σας πιο νόστιμο χωρίς τη βοήθεια του αλατιού.

Πηγή: diatrofi.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *