Αμέσως, ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι των τοπικών υγειονομικών αρχών, που έσπευσαν στο δήμο Εμμανουήλ Παππά, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του μολυσμένου σκύλου. Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Διεύθυνση Σερρών, Λεωνίδα Βαρούδη, το πρώτο κρούσμα λύσσας στο νομό, αποδίδεται σε αλεπούδες, που μετακινούνται από γειτονικές χώρες και είναι μολυσμένες με τον ιό.
Πάντως, όπως δήλωσε ο κ. Βαρούδης, δεν τίθεται θέμα ανησυχίας, ενώ εφιστά την προσοχή των κατοίκων της περιοχής και τον άμεσο εμβολιασμό των σκύλων τους, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η λύσσα είναι θανατηφόρα ασθένεια των θηλαστικών και του ανθρώπου, ενώ ο ιός εκκρίνεται στο σάλιο των άρρωστων ζώων και μεταδίδεται, κυρίως μέσω του δήγματος (δαγκώματος) λυσσασμένου ζώου, συχνότερα σκύλου, ή άλλου σαρκοφάγου.
Η λύσσα προλαμβάνεται κατά 100% στον άνθρωπο, με προϋπόθεση την άμεση και κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Παρ’ όλα αυτά, περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, κυρίως στην Αφρική και την Ασία.
Τα παιδιά βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς με τα παιχνίδια και την περιέργειά τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να δαγκωθούν από σκύλο και μάλιστα πολλαπλές φορές σε ευαίσθητα σημεία του σώματός τους (π.χ. λαιμός ή πρόσωπο).
Αναφορικά με την εντόπιση λυσσασμένων ζώων στην Ελλάδα, από τις 19 Οκτωβρίου 2012 μέχρι σήμερα έχουν ανευρεθεί εικοσιτρία (23) επιβεβαιωμένα θετικά ζώα στις Π.Ε. Κοζάνης, Καστοριάς, Κιλκίς, Πέλλας, Τρικάλων και Θεσσαλονίκης. Το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ συνεργάζονται στενά με τις Διευθύνσεις Υγείας, τα νοσοκομεία και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, για την από κοινού αντιμετώπιση της επανεμφάνισης της λύσσας στην Ελλάδα.