Κριτική στην κυβέρνηση για την αιθαλομίχλη

 
Κριτική στην κυβέρνηση ασκούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη ρύπανση που προκαλούν στην ατμόσφαιρα τα τζάκια και οι ξυλόσομπες.


Σε δήλωσή της η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη, κάνει λόγο για αναποτελεσματικά ημίμετρα της κυβέρνησης μπροστά στο επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία φαινόμενο, ενώ αναφορικά με το ενδεχόμενο επέκτασης των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, σχολιάζει χαρακτηριστικά πως είναι σαν να προσπαθεί κάποιος να αντιμετωπίσει μία θανατηφόρα νόσο με έμπλαστρα.

«Αφού κατάφερε να πνίξει δεκάδες πόλεις στην αιθαλομίχλη, και αφού τα μικροσωματίδια και τα επίπεδα βενζολίου, κυρίως στα αστικά κέντρα, εκτινάχτηκαν σε τιμές ρεκόρ λόγω της μαζικής καύσης τζακιών και ξυλόσομπων, η μνημονιακή κυβέρνηση έρχεται πάλι, ξανά με ημίμετρα, να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτά της. Οι πρωτεργάτες της χρεοκοπίας και της εξαθλίωσης της κοινωνίας, αφού διέλυσαν ό,τι υπήρχε από το δημόσιο σύστημα υγείας και τις κοινωνικές δομές πρόνοιας, νοιάζονται τώρα για την υγεία των πολιτών, για τους ρύπους και την αιθαλομίχλη», παρατήρησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του ΚΚΕ, το οποίο καταλογίζει στην κυβέρνηση «κυνισμό και αδιαφορία για την υγεία του λαού και των παιδιών».

«Η λύση είναι να καταργηθούν οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης, καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, να καταργηθούν τα χαράτσια και να μειωθεί το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τις λαϊκές οικογένειες και τους ανέργους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης» τονίζει ο Περισσός.

Στο μεταξύ, τις προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης παρουσίασε η Δημοκρατική Αριστερά.

Αναλυτικά το κόμμα του Φώτη Κουβέλη προτείνει:

1. Να γίνει, άμεσα, εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την ασφάλεια στο εσωτερικό των σπιτιών η εκτεταμένη χρήση κάθε είδους καυσόξυλων σε αστικά κέντρα, καθώς και η ανεξέλεγκτη χρήση μη πιστοποιημένων θερμαντικών συσκευών. Χρειάζεται επίσης να βελτιωθεί η πληροφόρηση των πολιτών για το ποιοι δικαιούνται και με ποιες διαδικασίες λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης Ακόμη, είναι χρήσιμο να δοθούν οδηγίες για την ορθολογική χρήση της ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα των διαφόρων συστημάτων θέρμανσης και των καυσίμων τους, ώστε να οι πολίτες να μπορούν να κατανοούν καλύτερα το συμφέρον τους.

2. Να υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση των κατηγοριών των δικαιούχων επιδότησης της τιμής του πετρελαίου. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι το ποσοστό όσων σήμερα δικαιούνται επιδότησης, προσεγγίζει το 80% του πληθυσμού.

3. Να απλοποιηθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία καταβολής του επιδόματος στους δικαιούχους.

4. Να υπάρξει χρηματική ενίσχυση ως επίδομα θέρμανσης προς τα νοικοκυριά που έχουν εισόδημα έως 20% πάνω από το όριο της φτώχειας. Προς αυτή την κατεύθυνση η ΔΗΜΑΡ θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση εντός των επόμενων ημερών.

5. Να κατατεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργικό Συμβούλιο εντός δύο μηνών, ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας στα καύσιμα (θέρμανσης, κίνησης και ναυτιλίας). Το σχέδιο πρέπει να προβλέπει τον πλήρη έλεγχο της διακίνησής τους από το διυλιστήριο έως τον τελικό χρήστη – καταναλωτή και να συνοδεύεται από αναλυτική λίστα απαιτούμενων νομοθετικών και άλλων ενεργειών, καθώς και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.

6. Να γίνει επικαιροποίηση των ορίων συναγερμού για την ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγάλες πόλεις, ώστε όσα ισχύουν για το φωτοχημικό νέφος να συμπληρωθούν με τα νέα δεδομένα που αφορούν την αιθαλομίχλη.

7. Να μεγιστοποιηθούν οι έλεγχοι για την κοπή και διακίνηση καυσόξυλων, ώστε να αντιμετωπιστεί η παράνομη υλοτόμηση δασών καθώς και νέα φαινόμενα λαθρεμπορίας στην πώληση τέτοιου υλικού.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *