Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφουν οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας την κατάσταση που επικρατεί στις νοσοκομειακές μονάδες Καλαμάτας και Κυπαρισσίας.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ του νομού Μεσσηνίας, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα στο νοσοκομείο Καλαμάτας δεν πραγματοποιούνται τακτικά χειρουργεία, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, ενώ από τον περασμένο Μάιο δεν υπάρχει στο ίδρυμα γαστρεντερολόγος.
«Οφείλουμε να ενημερώσουμε τον μεσσηνιακό λαό», επισημαίνουν ειδικότερα στην ανακοίνωσή τους οι ειδικευμένοι γιατροί. Και λένε:
1. Στο νοσοκομείο της Καλαμάτας δεν πραγματοποιούνται τακτικά χειρουργεία για δεύτερο συνεχή μήνα Αύγουστο- Σεπτέμβριο. Αυτό οφείλεται σε έλλειψη ιατρών αναισθησιολόγων, των οποίων ο αριθμός δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση των τακτικών χειρουργείων, για λόγους ασφάλειας. Επιβεβαιώνουμε ότι τα έκτακτα χειρουργεία γίνονται με απόλυτη ασφάλεια.
2. Από τον Μάιο του 2013 δεν υπάρχει στο νοσοκομείο της Καλαμάτας ιατρός γαστρεντερολόγος. Αυτό αποτελεί απόλυτη επισφάλεια όσον αφορά την υγεία των ασθενών, καθώς για κάποιες επείγουσες γαστρεντερολογικές επεμβάσεις καλείται εξωτερικός ιατρός. H προκήρυξη επικουρικού γαστρεντερολόγου βλέπουμε ότι είναι ανεπαρκές μέτρο, αφού η θέση δεν καλύπτεται και η πρόσληψη μόνιμου γαστρεντερολόγου καθίσταται επιτακτική ανάγκη.
3. Οι παθολογικές κλινικές αντιμετωπίζουν πάλι προβλήματα από την μείωση ιατρών καθώς, πρόσφατα, το υπουργείο Υγείας ενέκρινε άδεια ιατρού ενός χρόνου άνευ αποδοχών, χωρίς να φροντίσει για την αντικατάσταση αυτού.
Επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει την εγκληματική αδιαφορία του υπουργείου Υγείας όσο αφορά την στελέχωση των ιατρών του ΕΣΥ. Οι μόνιμες προσλήψεις ιατρών έχουν παγώσει τα τελευταία 2 χρόνια. Οι μεγαλύτεροι ιατροί συνταξιοδοτούνται. Το σημερινό ιατρικό προσωπικό, στις περισσότερες κλινικές του νοσοκομείου μας, είναι οριακό και δεν επιτρέπει ούτε άδεια ασθενείας, πόσω περισσότερο επιστημονικές άδειες, απαραίτητες για την συνεχή επιμόρφωση των ιατρών. Το υπουργείο Υγείας απαντά με προσλήψεις επικουρικών ιατρών οι οποίες διαλαλούνται δαφνοφορούμενες. Οι περισσότεροι ιατροί, όμως, δεν δείχνουν ενδιαφέρον για αυτές τις προσλήψεις διότι, α) πρόκειται για συμβάσεις ενός χρόνου με αβέβαιο μέλλον και μικρές αποδοχές και β) οι περισσότεροι νέοι γιατροί έχουν φύγει στο εξωτερικό.
4. Η κατάσταση των επειγόντων και των δύο νοσοκομείων της Μεσσηνίας είναι τραγική. Ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ανασφαλής εφημέρευση των ειδικευμένων ιατρών καθιστούν την κατάσταση επικίνδυνη. Ιατροί ειδικευόμενοι και αγροτικοί καλούνται να ξεπερνούν τον εαυτό τους, καθώς με τις δικαιολογημένα ελλιπείς γνώσεις τους αποτελούν τα θύματα στον βωμό ενός συστήματος που θεωρεί πολυτέλεια τον ειδικευμένο ιατρό σε ενεργή εφημερία. Η συνεχώς μειωμένη χρηματοδότηση των εφημεριών και η μείωση του αριθμού των ιατρών έχει ως αποτέλεσμα την επισφαλή εφημέρευση, με ειδικευμένους ιατρούς να εφημερεύουν από το σπίτι και οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται, κατά την είσοδό τους στο νοσοκομείο, από ανειδίκευτους ιατρούς ή από νοσηλευτές. Στο νοσοκομείο της Κυπαρισσίας σε τέτοιο καθεστώς εφημέρευσης βρίσκονται και ειδικότητες των οποίων η παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση (χειρουργοί, παθολόγοι και αναισθησιολόγοι).
Σε αυτό το τοπίο έρχονται να προστεθούν και τα προβλήματα με τις διακομιδές των ασθενών, καθώς αυτές -τις περισσότερες φορές- γίνονται από αγροτικούς ή ειδικευόμενους ιατρούς, το οποίο θεωρείται επισφαλές για τους βαριά πάσχοντες ασθενείς. Το καλοκαίρι και μέσα στην περίοδο που ο πληθυσμός της Μεσσηνίας είχε τουλάχιστον διπλασιαστεί, τα μοναδικά δύο σύγχρονα και τέλεια εξοπλισμένα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τα οποία ήταν κατάλληλα για διακομιδές βαρέως πασχόντων και διασωληνωμένων ασθενών, βγήκαν εκτός λειτουργίας και ακόμη και σήμερα δεν έχουν επισκευαστεί.
5. Λόγω μειωμένης χρηματοδότησης τα διάφορα υλικά, φάρμακα, αντιδραστήρια για εξετάσεις αίματος, έρχονται στο νοσοκομείο σε μειωμένο αριθμό, με αποτέλεσμα συχνά να λείπουν. Η κατάσταση αυτή εκθέτει τους ασθενείς σε κίνδυνο και το προσωπικό του νοσοκομείου σε επιπλέον άγχος και ταλαιπωρία.
Την ώρα που υπάρχουν όλα αυτά τα προβλήματα στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, το υπουργείο Υγείας προχωρεί σε επιπλέον μείωση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, σε επιπλέον ταλαιπωρία των ασθενών, κλείνοντας νοσοκομεία και μιλώντας για 25 ευρώ εισιτήριο. Την ώρα που τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας πάσχουν από έλλειψη προσωπικού, με το υπάρχον προσωπικό εξουθενωμένο και κακοπληρωμένο, το υπουργείο Υγείας εξαπολύει δριμύτατο “κατηγορώ” στους ιατρούς, θεωρώντας πως με τον διασυρμό τους απαλλάσσεται το ίδιο των ευθυνών του.
Παράλληλα το υπουργείο Υγείας εξαγγέλλει το voucher υγείας, δηλαδή το Πρόγραμμα ”Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης – Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας”. Το πρόγραμμα αυτό περιορίζεται μόνο σε μερικές επισκέψεις και διαγνωστικές εξετάσεις των ανασφάλιστων ασθενών, αλλά δεν αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα νοσηλείας και φαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων ασθενών. Οι ανασφάλιστοι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν τα πανάκριβα νοσήλια των κρατικών νοσοκομείων.
Τελειώνοντας, δηλώνουμε:
1. Η ελληνική κοινωνία, που βρίσκεται σε βαθιά οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, χρειάζεται τώρα -περισσότερο από ποτέ- ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα φροντίδας υγείας, περίθαλψης, αποκατάστασης, με δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες προς όλους τους πολίτες.
2. Οι ιατροί, αλλά και όλο το υπόλοιπο προσωπικό του νοσοκομείου, δίνουν καθημερινά μάχη να κρατήσουν ζωντανή την δημόσια υγεία. Σε αυτή την μάχη επιβάλλεται να είναι μαζί μας και όλη η υπόλοιπη κοινωνία.
3. Ο τομέας της υγείας πρέπει να εξαιρεθεί από την απαγόρευση προσλήψεων, γιατί οι ανάγκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι σημαντικές και δεν μπορούν να καλυφθούν από συμβασιούχους».
(Φωτογραφία αρχείου)
Πηγή: eleftheriaonline.gr