Κορυφαίος Ιταλός επιστήμονας: «Δεν θα έκανα το εμβόλιο για τον κορωνοϊό»

Προβληματισμένος σχετικά με το μικρό χρονικό διάστημα όπου εγκρίνονται φάρμακα, και εμβόλια για τον νέο κορωνοϊό, εμφανίζεται σε συνέντευξή του στο ιταλικό κανάλι Sky tg24, o Αντρέα Κριζάντι, διακεκριμένος καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Πάντοβα και διευθυντής του εργαστηρίου μικροβιολογίας και ιολογίας.

Όπως ανέφερε: «Σχετικά με το εμβόλιο κορωνοϊού  δεν αμφιβάλλω ότι όλα προσπαθούν να  γίνουν με καλή πίστη και με αυστηρές διαδικασίες, αλλά το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει βιασύνη στις διαδικασίες.  Ας πάρουμε για παράδειγμα, το Remdesivir της Gilead το οποίο έχει εγκριθεί, αλλά είναι ένα φάρμακο που έχει σημαντικές παρενέργειες και σήμερα αποδεικνύεται ότι υπάρχει πρόβλημα, με τη διαδικασία έγκρισης  να είναι υπό εξέταση εκ νέου. Αυτές λοιπόν οι γρήγορες  διαδικασίες έγκρισης ενέχουν σημαντικούς κινδύνους».

«Δεν θα έκανα το εμβόλιο»

Ο Αντρέα Κριζάντι κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του προσθέτει «σε αυτό το μέρος, εάν κάποιος αναφέρει ότι ζητεί μονάχα διαφάνεια, ξεσπούν αναταραχές. Αυτό που λέω εγώ είναι το προφανές. Με βάσει τις γνώσεις που έχουμε σήμερα, εγώ δεν θα έκανα το εμβόλιο».

«Θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη»

 «Εγώ δεν ζητώ συγνώμη. Συγγνώμη θα έπρεπε να ζητήσουν εκείνοι που ενέκριναν βιαστικά το Remdesivir  και στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι δεν ήταν καλό. Πρέπει να ζητήσουν συγνώμη για αυτό, το οποίο είναι πολύ πιο σημαντικό», πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος και στις πρόσφατες δηλώσεις του στο Focus όπου είχε υποστηρίξει ότι δεν θα εμβολιαζόταν κατά του Covid-19 έως ότου υπάρξουν  δεδομένα  για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στις Αρχές που ρυθμίζουν τη διανομή του. «Είναι ζήτημα διαφάνειας… εάν θέλετε να δημιουργήσετε εμπιστοσύνη πρέπει να είστε διαφανείς» καταλήγει ο διακεκριμένος επιστήμονας.

Διαβάστε ακόμη...