Κορωνοϊός: «Πολύ κοντά στο να μην τα καταφέρουμε το καλοκαίρι» δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δηλώνει πως οι πολίτες δεν ακολούθησαν τη σύσταση των ιατρών για χρήση της μάσκας, γι' αυτό και τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων με αποτέλεσμα τη νέα αυστηροποίηση των μέτρων. 

«Δεν έχουμε όπλα για αυτήν την ασθένεια, δεν έχουμε φάρμακα, είναι ύπουλη, μεταδίδεται από ανθρώπους που δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι ότι νοσούν. Μεταδίδεται πολύ εύκολα και είναι απρόβλεπτη» τόνισε χαρακτηριστικά, χτυπώντας «καμπανάκι» κινδύνου.

«Άλλος άνθρωπος δεν θα καταλάβει καν ότι νοσεί, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να αρρωστήσει βαριά και να χρειαστεί να δώσει μάχη για τη ζωή του» πρόσθεσε, ενώ συνέχισε λέγοντας: 

«Ευτυχώς στη χώρα μας δεν έχουμε δει σκηνές… αδιανόητες σε σχέση με γείτονες χώρες, είδαμε όμως εγκληματικά συστήματα υγείας να ''γονατίζουν'' και να μην μπορούν να ανταποκριθούν».

Όσο για το πώς βλέπει την πορεία της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι, παρουσιάστηκε απαισιόδοξος, λέγοντας: «Καταφέραμε και πήγαμε καλά την άνοιξη, όμως τώρα είμαστε κοντά στο να μην τα καταφέρουμε το καλοκαίρι, γι' αυτό και υπάρχει αυστηροποίηση των πραγμάτων».

«Έπρεπε να έρθουν τα πρόστιμα για να πειστεί ο κόσμος. Δεν καταφέραμε ποτέ να πείσουμε για τη χρήση της μάσκας. Δεν μπορούσαμε πέραν της σύστασης να επιβάλλουμε ως γιατροί τη χρήση της. Το ίδιο ισχύει και για τις θεραπείες και για τις επεμβάσεις. Ο γιατρός συστήνει κι ο ασθενής επιλέγει», σημείωσε ακόμα, 

Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι ασπίδες δεν αντικαθιστούν τις μάσκες και δεν παρέχουν ασφάλεια. «Οι κάθετες για παράδειγμα βοηθούν στην περίπτωση που κάποιος που εργάζεται σε μια κουζίνα ταχυφαγείου. Οι άλλες που στηρίζονται στο πηγούνι είναι… διακοσμητικές», ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη...