Κόψατε τους υδατάνθρακες; Ποιες αλλαγές θα συμβούν στο σώμα σας

Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, αμφισβητείται όμως τόσο η αποτελεσματικότητα, όσο και το πόσο ασφαλείς είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν τη ζάχαρη και τους υδατάνθρακες ως την πρώτη αιτία αύξησης του βάρους, γεγονός που εξηγεί γιατί αποφασίζουν να τους αποκλείσουν από τη διατροφή τους προκειμένου να αδυνατίσουν.

Από την άλλη, επιστημονικές έρευνες συνδέουν την απουσία ψωμιού, ρυζιού και ζυμαρικών από τη διατροφή με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η πιο πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, διαπίστωσε ότι άτομα που ακολουθούσαν δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες, είχαν 32% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου συγκριτικά με όσους ακολουθούσαν διατροφή με περισσότερους υδατάνθρακες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν έχουν όλοι οι υδατάνθρακες την ίδια διατροφική αξία και παίζει ρόλο η ποιότητα των τροφών που επιλέγει κάποιος που ακολουθεί δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων. Για παράδειγμα, η επίδραση μιας μερίδας χοιρινού ή βόειου κρέατος δεν συγκρίνεται με την κατανάλωση αυγών με σπανάκι ή αβοκάντο.

Χρειάζονται όμως περισσότερες αποδείξεις για τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις αυτών των διατροφικών σχημάτων.

Δείτε τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σας αν κόψετε τους υδατάνθρακες.

 Υπνηλία: Οι υδατάνθρακες αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, καθώς μετατρέπονται σε γλυκόζη πολύ γρηγορότερα από τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά. Όταν δεν δίνετε στον οργανισμό σας υδατάνθρακες, είναι πιθανό να νιώθετε ατονία και λήθαργο.

Πληρότητα: Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται λιγότερο πεινασμένοι όταν ακολουθούν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, παρότι παίρνουν λιγότερες θερμίδες. Ο λόγος είναι ότι οι άπαχες πρωτεΐνες και τα καλά λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν στο έντερο. Αντίθετα, οι υδατάνθρακες προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και λιγούρες. Οι άπαχες πρωτεΐνες και τα λιπαρά βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου, μειώνουν τις λιγούρες και σας προσφέρουν αίσθημα πληρότητας.

Απώλεια βάρους: Οι άνθρωποι που ακολουθούν πιστά μια δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες, τείνουν να χάνουν βάρος. Μέρος αυτού τους βάρους είναι νερό και το υπόλοιπο συνδέεται με τη μειωμένη πρόσληψη τροφών με πολλές θερμίδες. Υδατάνθρακες περιέχουν τα δημητριακά, τα λαχανικά με άμυλο και οτιδήποτε γλυκό. Όταν επανεντάξετε τους υδατάνθρακες στη διατροφή σας, το πιθανότερο είναι ότι θα ξαναπάρετε το βάρος που χάσατε, ίσως και περισσότερο.

Δύσοσμη αναπνοή: Όσοι ακολουθούν κετογονική δίαιτα, τρώνε δηλαδή πολλές πρωτεΐνες και λίγους ή καθόλου υδατάνθρακες, εμφανίζουν αυτό το σύμπτωμα, το οποίο οφείλεται στην κέτωση, τη διαδικασία κατά την οποία το σώμα χρησιμοποιεί για ενέργεια το λίπος, λόγω της απουσίας υδατανθράκων. Η δυσάρεστη αναπνοή οφείλεται στην παραγωγή των κετονών, μιας κατηγορίας οργανικών ενώσεων.

Σύγχυση: Ο εγκέφαλος χρειάζεται τουλάχιστον 120 γραμμάρια υδατανθράκων καθημερινά για να λειτουργεί αποτελεσματικά. Ο αποκλεισμός τους μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη, πονοκεφάλους και σύγχυση.

Δυσκοιλιότητα: Κάποιες τροφές με υδατάνθρακες είναι καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού. Η μη επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών σε συνδυασμό με μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης, προκαλούν δυσκοιλιότητα.

Διάρροια: Η αντικατάσταση των υδατανθράκων με λιπαρά, ακόμη και καλά λιπαρά, μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, διάρροιες ή υπερβολικό μετεωρισμό.

Δυσπεψία: Η αυξημένη πρόσληψη λιπαρών μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέων και καούρες.

Δεν μπορείτε να ασκηθείτε: Οι υδατάνθρακες είναι η καλύτερη πηγή ενέργειας για το σώμα και όταν απουσιάζουν από τη διατροφή, είναι πιθανό να δυσκολεύεστε να ασκηθείτε αποτελεσματικά.

Ανεπάρκεια βιταμινών: Σε ακραίες περιπτώσεις, ο αποκλεισμός των υδατανθράκων, έχει ως συνέπεια τη μη πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει. Μην αποκλείετε λοιπόν τα δημητριακά ολικής αλέσεως και ορισμένα φρούτα και λαχανικά, τα οποία παρέχουν στο σώμα τις απαραίτητες βιταμίνες Β και C, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Διαβάστε ακόμη...