Κοντός: Ο ΕΟΠΥΥ δεν στηρίχθηκε όσο θα έπρεπε

eopyy_a.medium.jpeg

Σημαντικότατη μεταρρύθμιση χαρακτήρισε τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ ο απερχόμενος πρόεδρός του Δημήτρης Κοντός. Επισήμανε, ωστόσο, ότι βρέθηκε στη δίνη των εξελίξεων που δυσκόλεψαν τη λειτουργία του, καθώς ξεκίνησε «χωρίς σχέδιο, χωρίς προϋπολογισμό και με έλλειμμα 2,5 δισ. από τα ταμεία που τον συγκροτούν. Ο ΕΟΠΥΥ δεν στηρίχθηκε όσο θα έπρεπε» είπε και ανέφερε χαρακτηριστικά την έλλειψη πόρων και προσωπικού.

«Η χρηματοδότηση του Οργανισμού βαίνει μειούμενη» είπε ο κ. Κοντός, τονίζοντας ότι παρατηρείται έξαρση υστέρησης εισφορών τους τελευταίους μήνες, με τα ποσά να ανέρχονται μηνιαία σε 100 εκ. ευρώ. Οι συνολικές οφειλές ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ είπε ο κ. Κοντός, με το 40% να οφείλονται σε φαρμακευτικές εταιρίες. Πάντως, αύριο θα πληρωθούν οι φαρμακοποιοί για τον Ιούλιο και 160 εκ. ευρώ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους.

Ο κ. Κοντός έκανε λόγο για σπατάλη, η οποία συνεχίζεται και σήμερα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με τους αριθμούς, στην Ελλάδα θα έπρεπε να υπάρχει υπερεπάρκεια υπηρεσιών υγείας, κάτι που σαφώς δεν συμβαίνει, καθώς το 1 εκατ. διαγνωστικές εξετάσεις και οι 500 μαγνητικές δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες της χώρας και είναι προϊόν πρόκλησης ζήτησης.

Ο κ. Κοντός μίλησε για προβλήματα προσβασιμότητας και ανισότητας του συστήματος ειδικά και για αποδυνάμωση της ΠΦΥ και μάλιστα έκανε λόγο για «άτυπες πληρωμές» που ζητούν μερικοί γιατροί από τους ασφαλισμένους.

Ο κ. Κοντός χαρακτήρισε πολύ θετική την εμμονή του υπουργού Υγείας για υποστήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, όπως και την πρωτοβουλία για απόρους και ανασφάλιστους, οι οποίοι θα εξυπηρετούνται από τις δημόσιες δομές όπως και οι ασφαλισμένοι. Μίλησε για νέο κανονισμό του Οργανισμού ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης και έχει ως βασικά στοιχεία την απλούστευση των διαδικασιών και την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών ελέγχων. Ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη η ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων όπου προτείνεται μείωση 20% -25% με τους θεσμούς, όπως είπε, να ζητούν μεγαλύτερη μείωση.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *