Κοντά στη δημιουργία νέων δοντιών οι επιστήμονες

 
Το δρόμο για την αντικατάσταση των εμφυτευμάτων από πορσελάνη και μέταλλο σε ανθρώπους που έχουν χάσει τα δόντια τους, ανοίγει μια πρωτοποριακή μέθοδος που εφάρμοσαν βρετανοί επιστήμονες. Οι ερευνητές κατάφεραν να αναδημιουργήσουν νέα δόντια χάρη σε ένα βιο-υλικό που αναγεννά το χαμένο δόντι από τα κύτταρα των ούλων.


Εάν εξελιχθεί η μέθοδος, που βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστικό στάδιο, θα επιτρέψει στους ασθενείς να αποκτούν δόντια από τα κύτταρα των δικών τους ούλων. Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για την τελειοποίηση της τεχνικής και την υιοθέτησής της από τους οδοντιάτρους.

Για την παραγωγή του νέου δοντιού, οι ερευνητές συνδύασαν κύτταρα ούλων από ανθρώπους και ποντίκια. Αρχικά, πήραν από ανθρώπους επιθηλιακά κύτταρα ούλων (από όπου προέκυψε η εξωτερική σκληρή αδαμαντίνη του δοντιού) και τα καλλιέργησαν στο εργαστήριο, ώστε να τα πολλαπλασιάσου.

Στη συνέχεια, τα ανέμιξαν με κύτταρα από το μεσέγχυμα ποντικιών (από όπου προέκυψε η οδοντίνη και ο πολφός στο εσωτερικό του δοντιού). Εμφυτεύοντας το κυτταρικό μίγμα στα πειραματόζωα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να δημιουργήσουν υβριδικά δόντια (ανθρώπων/ποντικιών), τα οποία αναπτύχθηκαν φυσιολογικά και είχαν κανονικές ρίζες.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/03/fetcher_102.jpeg

Το επόμενο βήμα θα είναι αντί για κύτταρα ποντικιών, να ληφθούν κύτταρα από ανθρώπινο μεσέγχυμα (εμβρυικός συνδετικός ιστός) και να αναγεννηθούν καθαρά ανθρώπινα δόντια και όχι υβριδικά.

Όπως εξήγησε, ο καθηγητής Πολ Σαρπ, επικεφαλής της έρευνας, η επόμενη δυσκολία είναι να βρεθεί τρόπος ώστε να καλλιεργούνται κύτταρα από το μεσέγχυμα ενηλίκων ανθρώπων (και όχι μόνο από το μεσέγχυμα εμβρύων όπως τώρα), τα οποία θα επιφέρουν τη σταδιακή αναδημιουργία του δοντιού.

Ο τελικός στόχος, σύμφωνα με το βρετανό επιστήμονα, είναι να καταργηθούν τελείως κάποτε τα σημερινά οδοντικά εμφυτεύματα, τα οποία δεν μπορούν να αναπαράγουν μια φυσιολογική ρίζα δοντιού. Όμως, όπως ανέφερε, τα νέου τύπου βιο-δόντια «για να έχουν επιτυχία, θα πρέπει να έχουν περίπου την ίδια τιμή με τα εμφυτεύματα, συνεπώς πρέπει να βρούμε ένα τρόπο για να τα παράγουμε εύκολα και φθηνά».

Πάντως, άλλοι επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Άλαστερ Σλόαν του πανεπιστημίου Κάρντιφ, επεσήμαναν πως αν και το νέο επίτευγμα αποτελεί σημαντική πρόοδο, «απέχουμε ακόμα από τη δημιουργία ενός ολόκληρου οργάνου όπως το δόντι». Εκτίμησε ότι αυτό μπορεί να συμβεί μέσα στα επόμενα 10 έως 15 χρόνια.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *