Κόκκινος συναγερμός για το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας

panepistimiako%20larisas.medium.jpg

Σε οριακό σημείο βρίσκεται το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα- η δραστηριότητα του οποίου, ωστόσο, είναι πανελλαδικής εμβέλειας λόγω των υπηρεσιών που προσφέρει- αφού υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης. Έτσι, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα τόσον στην κάλυψη των λειτουργικών δαπανών όσο και στην ανανέωση των συμβάσεων επιστημονικού προσωπικού.

Συγκεκριμένα, το Εργαστήριο, που είναι και το μοναδικό στην περιοχή, παρουσιάζει ελλείψεις σε αναλώσιμα, ενώ, δεν υπάρχει δυνατότητα μισθοδοσίας του προσωπικού και ειδικότερα πέντε επιστημόνων, δύο βιοπαθολόγων, ενός βιοχημικού, ενός γεωπόνου και ενός μηχανικού περιβάλλοντος, οι οποίοι απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και είναι απλήρωτοι επί πεντάμηνο.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΠΕΔΥ Θεσσαλίας, καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι η σύμβαση που είχε το ΠΕΔΥ με το ΚΕΕΛΠΝΟ, από το οποίο λαμβάνει χρηματοδότηση, έληξε από τον Ιούλιο και δεν ανανεώθηκε, ενώ δεν αποκληρώθηκε και η σύμβαση του προηγούμενου έτους. Παρότι και η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος και προσπαθεί να βρει λύση, ωστόσο και το ΚΕΕΛΠΝΟ με τη σειρά του εξαρτάται από το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο θα πρέπει να ανταποκριθεί στο σχετικό αίτημα. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου, το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας, από το 2009 που ιδρύθηκε, θεωρητικά καλύπτει της ανάγκες της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας αλλά, επειδή εδώ και μήνες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας τα αντίστοιχα Εργαστήρια στην Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλονίκη, στην ουσία καλύπτει και όλη την Βόρεια Ελλάδα. Για μερικές χημικές εξετάσεις και ιούς, όπως για παράδειγμα η ηπατίτιδα Α στο νερό, το Εργαστήριο καλύπτει όλη την Ελλάδα και έχει ενταχθεί στον ενιαίο φορέα εργαστηρίων του ΕΦΕΤ για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων. Είναι, δε, το μοναδικό εργαστήριο στην Ευρώπη που συνεργάζεται με το κέντρο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) σε θέματα Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, πρόσφατα, συγκλήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή συναρμοδίων φορέων και βουλευτών, προκειμένου να εξεταστεί η εξεύρεση άμεσων εναλλακτικών λύσεων που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας του ΠΕΔΥ. Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε να κατατεθεί κείμενο όλων των συμμετεχόντων με συγκεκριμένες προτάσεις για τη διασφάλιση της οικονομικής χρηματοδότησης και λειτουργίας στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και επιπλέον να αποσταλεί επιστολή με το ίδιο περιεχόμενο και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα του θέματος.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *