Κοινή ομάδα εργασίας για τη συνταγογράφηση προτείνει το υπουργείο Υγείας

BE2C1891E10AE00B9B04B13B47FFE49E.jpg

  Την επισήμανση ότι ο έλεγχος της υπερβάλλουσας συνταγογράφησης είναι αναγκαίος για τον εξορθολογισμό και τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης , έκαναν σήμερα ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλη Βλασταράκο και μέλη του ΔΣ του συλλόγου με τους οποίους συναντήθηκαν .

Ο υφυπουργός Υγείας ανέφερε ότι η εφαρμογή του μέτρου, που μειώνει κατά 20% τη φαρμακευτική δαπάνη, αφορά το στόχο που έχει τεθεί για το 2014. Ο στόχος αυτός, σε μεγάλο βαθμό, θα καλυφθεί από μέτρα που έχει ήδη λάβει το Υπουργείο για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων (μεσοσταθμικά κατά 12%) και την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων που πρέπει να επιτευχθεί το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, όπως είπε, «προχωράει η ένταξη των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στη συνταγογράφηση. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τους συμβεβλημένους ιατρούς που δέχθηκαν την αύξηση του αριθμού των επισκέψεων από 200 σε 400 το μήνα, για όσο αυτή η αύξηση διαρκεί. Όσοι ιατροί έχουν ξεκινήσει να συνταγογραφούν κατά τη διάρκεια του 2013, θα περιλαμβάνονται στους νεοεισερχόμενους, για τους οποίους επιτρέπεται δαπάνη αντίστοιχη με το 80% του μέσου όρου της ειδικότητάς τους για το 2013. Η δαπάνη για τα εμβόλια, τους ορούς και τα παράγωγα αίματος που συνταγογραφούνται δεν συμπεριλαμβάνεται στη φαρμακευτική δαπάνη και συνεπώς δεν συνυπολογίζεται στο όριο συνταγογράφησης».

Επειδή στις προαναφερόμενες υπουργικές αποφάσεις προβλέπεται ότι οι ιατροί μπορούν να υπερβούν το όριο συνταγογράφησης για δύο μήνες και ότι τον τρίτο μήνα θα υπάρξει διόρθωση της πιθανής υπέρβασης των δύο πρώτων μηνών και επομένως υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος, ο υφυπουργός Υγείας και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ πρότειναν να συσταθεί κοινή Ομάδα Εργασίας από το υπουργείο Υγείας και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, η οποία στο διάστημα αυτό θα παρακολουθήσει την υλοποίηση του μέτρου και θα προτείνει βελτιωτικές ρυθμίσεις ή νέα μέτρα που θα διασφαλίζουν την αναγκαία μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης με παράλληλη διασφάλιση της φαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών.-

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.