Το κοιλιακό λίπος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση

Η συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς αποτελεί σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου, συγκριτικά με το σωματικό βάρος, σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Αυτό έδειξε νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περίπου 6.000 γυναίκες, ηλικίας 71 ετών κατά μέσο όρο, τις οποίες παρακολούθησαν για συνολικό διάστημα 12 ετών. Οι εθελόντριες υποβλήθηκαν σε ακριβή προσδιορισμό του ολικού σωματικού λίπους και της κατανομής του.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων, έδειξαν πως υπήρχε στατιστικά σημαντική συσχέτιση του λόγου του κοιλιακού προς το περιφερειακό λίπος με την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Με άλλα λόγια, η μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς φάνηκε να συνδέεται με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Αντίθετα, ο δείκτης μάζας σώματος και το ποσοστό ολικού σωματικού λίπους δε βρέθηκαν να σχετίζονται με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Ειδικότερα, η υψηλή αναλογία κοιλιακού προς περιφερειακό λίπος συσχετίσθηκε με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και του πεπτικού συστήματος, ενώ επιβαρυντικοί παράγοντες φάνηκαν να είναι και η ηλικία, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και το κάπνισμα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως η αξιολόγηση του δείκτη μάζας σώματος και του ποσοστού σωματικού λίπους πιθανόν να μην είναι αρκετή για την εκτίμηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, και συνεπώς θα πρέπει να συνεκτιμάται η κατανομή του λίπους στο σώμα. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως η αποφυγή της αύξησης του κοιλιακού λίπους, μέσα από την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών διατροφής και άσκησης, μπορεί να αποτελέσει σημαντική στρατηγική για την πρόληψη της νόσου.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *