Οι καπνιστές που έχουν απαλλαγεί από τη βλαβερή για τον οργανισμό τους συνήθεια για 15 χρόνια, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας ή θανάτου, αντιμετωπίζοντας πλέον τον ίδιο κίνδυνο, όπως αυτοί που δεν έχουν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους.
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει μια νέα έρευνα, όσοι κάπνισαν το τελευταίο τους τσιγάρο σχεδόν δύο δεκαετίες πριν έχουν παρόμοιο κίνδυνο να εμφανίσουν ασθένειες που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς με όσους δεν έχουν ακουμπήσει ποτέ τσιγάρο στο στόμα τους.
Ωστόσο, παρότι τα αποτελέσματα της διακοπής του τσιγάρου φαίνεται να είναι θετικά για όλους τους καπνιστές, όσοι ανήκουν στην κατηγορία των «βαριών φουγάρων» -δηλαδή κάνουν τουλάχιστον ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα για 32 χρόνια ή και παραπάνω- εξακολουθούν να διατρέχουν κάπως πιο αυξημένο κίνδυνο.
«Όμως το μήνυμα είναι σαφές και ξεκάθαρο» αναφέρει ο Dr Ali Ahmed από το ιατρικό κέντρο Washington DC VA Medical Center, σύμφωνα με τον οποίο οι άνθρωποι πρέπει να καπνίζουν λιγότερο, να διακόπτουν το κάπνισμα νωρίς και αν γίνεται να μην το αρχίσουν ποτέ.
«Ενώ όλοι οι καπνιστές που θα κόψουν το τσιγάρο θα ωφεληθούν από μια μείωση των πιθανοτήτων θανάτου εξαιτίας αυτού, για να φτάσουν τα πλήρη οφέλη στην υγεία τους από τη διακοπή του καπνίσματος σαν κάποιον που δεν έχει καπνίσει ποτέ, πρέπει να φροντίζουν να καπνίζουν λιγότερο, να κόψουν τη συνήθεια αυτή νωρίς και –για όσους δεν το έχουν δοκιμάσει ακόμη- να μην καπνίσουν ποτέ».
Ο Dr Ahmed και οι συνεργάτες του μελέτησαν τα στοιχεία από 2.556 ενήλικες άνω των 65 ετών που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, 629 καπνιστών και 1.297 πρώην καπνιστών που είχαν κόψει το τσιγάρο τουλάχιστον 15 χρόνια πριν. Από αυτούς που είχαν κόψει το τσιγάρο, οι 312 ήταν «βαριά φουγάρα», με «προϋπηρεσία» στο τσιγάρο άνω των 32 ετών.
Μετά από 13 χρόνια παρακολούθησης, περίπου το 21% εκείνων που δεν είχαν καπνίσει ποτέ και το 21% των πρώην καπνιστών εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια, με το ποσοστό αυτό να ανεβαίνει στο 30% για τα «βαριά φουγάρα».
Όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση και άλλες συνθήκες υγείας και φαρμακευτικής αγωγής, όσοι εξακολουθούσαν να καπνίζουν εμφάνισαν περίπου 50% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών ασθενειών, σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν καπνίσει ποτέ ή τους πρώην καπνιστές.
Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Circulation: Heart Failure.