Κιρσοί: Πώς το ενδοαυλικό laser καταρρίπτει τους μύθους για αποφυγή της θεραπείας το καλοκαίρι

Για τους περισσότερους από εμάς, το καλοκαίρι είναι η εποχή της ανεμελιάς και της ξεκούρασης, συνυφασμένη με διακοπές, ταξίδια και στιγμές χαλάρωσης στη θάλασσα. Ωστόσο, για τους ασθενείς με φλεβική ανεπάρκεια, το καλοκαίρι μετατρέπεται σε έναν μικρό «Γολγοθά», καθώς η συμπτωματολογία τους επιδεινώνεται. Η διαστολή των φλεβών, λόγω ζέστης, δυσκολεύει τη σωστή λειτουργία των φλεβικών βαλβίδων που ευθύνονται για τη ομαλή ροή του αίματος, με αποτέλεσμα συμπτώματα όπως πόνος, κάψιμο, οίδημα, να γίνονται εντονότερα και να δυσκολεύουν την καθημερινότητα των ασθενών.

Συναντήσαμε τον αγγειοχειρουργό Χαράλαμπο Ηλία σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση αναφορικά με τα αίτια, τα συμπτώματα και την σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και για τα τεχνολογικά επιτεύγματα που καθιστούν πλέον εφικτή και ασφαλή τη θεραπεία των κιρσών, ακόμη και κατά τη θερινή περίοδο.

Κύριε Ηλία, για ποιους λόγους το καλοκαίρι τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας επιδεινώνονται;

Οι είναι στην ουσία διογκωμένες φλέβες στο δέρμα, με ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών που εμφανίζουν το πρόβλημα να έχουν κληρονομική επιβάρυνση. Όσον αφορά ειδικά στις γυναίκες ασθενείς, ένας σημαντικός εκλυτικός παράγοντας είναι οι ορμόνες.  Στα αρχικά στάδια της πάθησης, οι ασθενείς αναφέρουν συμπτώματα όπως κόπωση στην ορθοστασία, οίδημα ειδικά στους αστραγάλους, κράμπες (και την νύκτα), αίσθημα νυγμών (τσιμπήματα). Μερικές φορές ένα καφεοειδές χρώμα στο κάτω μέρος των ποδιών υποδηλώνει την έναρξη του προβλήματος.

Το καλοκαίρι, η αυξημένη θερμοκρασία πυροδοτεί μια σειρά από σοβαρές αλλαγές στη λειτουργία του φλεβικού συστήματος στους ασθενείς με φλεβική ανεπάρκεια, γεγονός που οδηγεί με τη σειρά του στην επιδείνωση της δυσφορίας που προκαλεί η παθολογική αυτή κατάσταση στους πάσχοντες. Πιο συγκεκριμένα, η αυξημένη θερμοκρασία προκαλεί διάταση των φλεβικών τοιχωμάτων, αύξηση της πίεσης και πρόκληση πόνου. Πέραν όμως των αυξημένων ενοχλημάτων κατά την καλοκαιρινή περίοδο, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το καλοκαίρι ελλοχεύει ένας αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης μιας θρόμβωσης.

Ποιες μπορεί να είναι οι επιπλοκές της θρόμβωσης;

Σε κάποιες περιπτώσεις, συμβαίνουν επιφανειακές θρομφοφλεβίτιδες, οι οποίες όμως πονούν πάρα πολύ, ταλαιπωρούν τον ασθενή και τον προδιαθέτουν σε κίνδυνο για εν τω βάθει θρομβώσεις. Από τη στιγμή που η θρόμβωση επεκταθεί και στο εσωτερικό φλεβικό δίκτυο (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση), τότε αυξάνει σημαντικά ο κίνδυνος εκδήλωσης μιας εξαιρετικά σοβαρής επιπλοκής, της πνευμονικής εμβολής. Πρόκειται για μια εξαιρετικά απειλητική κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή του ασθενούς και η οποία εμφανίζεται όταν ένα κομμάτι θρόμβου από το πόδι αποσπαστεί και φτάσει έως τους πνεύμονες. Αυτός είναι και ο λόγος που τονίζουμε ότι οι κιρσοί δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους ασθενείς με ελαφρότητα, ως ένα θέμα αμιγώς αισθητικό, αλλά η αντιμετώπισή τους θα πρέπει να είναι έγκαιρη και να πραγματοποιείται από τον ειδικό.

Μπορούμε να προχωρήσουμε το καλοκαίρι στη θεραπεία των κιρσών; Υπάρχουν αντενδείξεις;

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για να αναβάλει κανείς τη θεραπεία των κιρσών μέσα στο καλοκαίρι. Αυτή η εσφαλμένη οπτική στηρίζεται σε παρελθοντικά δεδομένα, όταν οι τεχνικές που εφαρμόζονταν για τη θεραπεία του προβλήματος προκαλούσαν μεγάλη ταλαιπωρία στον ασθενή, καθώς προϋπέθεταν την καθήλωση του ασθενούς για παρατεταμένες περιόδους. Απεναντίας, τώρα που έχουμε στη διάθεσή μας νέες τεχνικές,  αναίμακτες και ενδοσκοπικές, όπως το ενδοαυλικό λέιζερ, η αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να πραγματοποιηθεί με απόλυτη ασφάλεια και κατά τους θερινούς μήνες.

Σε ποια σημεία διαφέρει η σύγχρονη θεραπεία των κιρσών, σε σχέση με τις προγενέστερες;

Η επεμβατική θεραπεία της φλεβικής  ανεπάρκειας και των κιρσών έχει τελείως αλλάξει από το 2007 και έπειτα. Το ενδοαυλικό λέιζερ 1470 nm  αποτελεί μέχρι τώρα την χρυσή επιλογή (gold standard) παγκοσμίως για την θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας. Με το ενδοαυλικό laser μπορούμε πλέον να αντιμετωπίσουμε την πάθηση ακόμα και σε προχωρημένα στάδια, αλλά και σε παχύσαρκους ασθενείς που θα ήταν πολύ δύσκολο έως αδύνατο να χειρουργηθούν με την κλασική μέθοδο.  

Ο χρόνος αποθεραπείας δεν ξεπερνά τις δύο με πέντε ημέρες ακόμα και για σοβαρές περιπτώσεις, πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και μέθη και ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου σε 2-3 ώρες. Η μετεγχειρητική φροντίδα είναι ελάχιστη και δεν είναι υποχρεωτική η χρήση ελαστικών καλτσών για μήνες όπως ήταν παλαιότερα, παρά μόνο για 5 ημέρες. Μετά την επέμβαση με ενδοαυλική μέθοδο  ο ασθενής επιστρέφει γρήγορα στα καθήκοντά του, νιώθοντας μεγάλη ανακούφιση από τα συμπτώματα, χωρίς πόνο και χωρίς επιπλοκές σε σχέση με την ανοικτή επέμβαση. Επανεξέταση γίνεται στον 6ο μήνα, στον χρόνο και κάθε 2-3 χρόνια  για την καταγραφή  της επιτυχίας της επέμβασης στην πορεία των ετών. Σε γενικές γραμμές, η εφαρμογή της θεραπείας των κιρσών με laser είναι μια μέθοδος γρήγορη, ανώδυνη, και αποτελεσματική, η οποία όμως προϋποθέτει την εμπειρία και την εξειδίκευση του αγγειοχειρουργού.

Παράλληλα εφαρμόζουμε και άλλες νέες ενδοσκοπικές μεθόδους,  την ενδοαυλική βιολογική κόλλα  (BIOGLUE), τον ενδοαυλικό καθετήρα μικροκυμάτων (microwave) ECO, τις ραδιοσυχνότητες (RADIOFREQUENCY), και την τεχνική MOCA (clarivein). Η επιλογή της μεθόδου είναι συνάρτηση των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και των εξατομικευμένων αναγκών κάθε ασθενούς. Κύριος στόχος όλων των νέων μεθόδων που εφαρμόζουμε είναι να μειώσουμε σε μηδενικό βαθμό τις ενοχλήσεις των ασθενών μετεγχειρητικά, αλλά και να έχουμε άριστα αισθητικά αποτελέσματα.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να κρατήσουν οι αναγνώστες μας αναφορικά με τη σύγχρονη θεραπεία των κιρσών;

Οι σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης των κιρσών παρέχουν εγγυημένα αποτελέσματα, μειώνοντας στο ελάχιστο τον χρόνο αποθεραπείας και την ταλαιπωρία του ασθενούς. Μετά την επέμβαση, οι ασθενείς μπορούν να χαρούν και το αισθητικό αποτέλεσμα επίσης, λόγω της ατραυματικής δυνατότητας του λέιζερ. Πάνω απ’ όλα όμως, οι ασθενείς που θα υποβληθούν σε ενδοαυλική θεραπεία με laser θα έχουν απαλλαγεί από τα ενοχλητικά συμπτώματα και από τον κίνδυνο εμφάνισης μελλοντικών επιπλοκών.

Η φλεβική ανεπάρκεια δεν θα πρέπει να υποτιμάται από τους ασθενείς. Επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας, ενημερωθείτε για τα νέα «όπλα» που διαθέτει στη «φαρέτρα» του ο σύγχρονος αγγειοχειρουργός και θωρακίστε την υγεία του φλεβικού σας συστήματος.

Ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες πληροφορίες τον Αγγειοχειρουργό Χαράλαμπο Ηλία, Διευθυντή Τμήματος Φλεβικών Παθήσεων Νοσοκομείων ΙΑΣΩ & Ρέα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.iliasxar.gr ή επικοινωνήστε με το κ. Χαράλαμπο Ηλία στο 2107296277.

Info:

Ο Αγγειοχειρουργός, Αγγειολόγος Χαράλαμπος Κ. Ηλίας γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα και σπούδασε ιατρική στην στρατιωτική σχολή αξιωματικών σωμάτων (Θεσσαλονίκης). Ξεκίνησε να εργάζεται το 1992 ως στρατιωτικός ιατρός στο 401 γενικό στρατιωτικό νοσοκομείο Αθηνών. Διαβάστε το πλήρες βιογραφικό εδώ.

 Ακολουθήστε τον Χαράλαμπο Ηλία σε Facebook & Instagram.

Διαβάστε ακόμη...