Μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν, κυρίως σε ζώα, διερεύνησαν τις πιθανές επιπτώσεις της έκθεσης στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία από τα κινητά τηλέφωνα στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των εμβρύων.
Τα αποτελέσματα ήταν συγκεχυμένα και καθώς πολλές έρευνες ήταν σύντομες σε διάρκεια, δεν καταγράφηκε η μακροχρόνια επίπτωση από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου στην ανάπτυξη των παιδιών.
Το θέμα διερεύνησε σε νέα μελέτη επιστημονική ομάδα του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας. Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Δρ Γιαν Αλεξάντερ, μελέτησαν στοιχεία για 45.389 ζευγάρια μητέρας-παιδιού, ρωτώντας τις μητέρες για την χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την κύηση και τις λεκτικές, επικοινωνιακές και κινητικές δεξιότητες του παιδιού τους σε ηλικία τριών και πέντε ετών.
Συνολικά, το 10% των γυναικών δήλωσε ότι δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ ή σπάνια κινητό τηλέφωνο κατά την κύηση, ενώ το 39% θεωρήθηκαν χαμηλού επιπέδου χρήστριες, το 47% ενδιάμεσου και το 4% έκαναν μεγάλη χρήση της συσκευής.
Οι επιστήμονες θεώρησαν τις γυναίκες ως χαμηλού επιπέδου χρήστριες αν χρησιμοποιούσαν το κινητό τους τηλέφωνο λίγες φορές την εβδομάδα και αυτές της ενδιάμεσης κατηγορίας αν το χρησιμοποιούσαν καθημερινά. Η υπερβολική χρήση σήμαινε τουλάχιστον μια ώρα ημερησίως.
Συγκριτικά με τα παιδιά που είχαν γεννηθεί από μητέρες με σπάνια χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την κύηση, τα παιδιά των υπολοίπων γυναικών είχαν 27% χαμηλότερο κίνδυνο να έχουν μειωμένη περιπλοκότητα στην σύνθεση προτάσεων, 14% μικρότερο κίνδυνο ατελούς γραμματικής και 31% λιγότερες πιθανότητες μέτριας γλωσσικής υστέρησης σε ηλικία τριών ετών. Επίσης, είχαν 18% μειωμένο κίνδυνο χαμηλής κινητικής δεξιότητας στην ίδια ηλικία.
«Δεν προέκυψαν αποδείξεις για επιβλαβή επίδραση της μητρικής χρήσης του κινητού τηλεφώνου κατά την κύηση στη νευροανάπτυξη του παιδιού σε ηλικία τριών και πέντε ετών. Μάλιστα, προς έκπληξη όλων, όσο περισσότερο η μητέρα χρησιμοποιούσε το κινητό στην εγκυμοσύνη, τόσο καλύτερες οι λεκτικές και κινητικές ικανότητες του παιδιού σε ηλικία τριών ετών», υποστηρίζει ο Δρ Αλεξάντερ.
Ο ερευνητής διευκρινίζει ότι η μελέτη δεν ήταν ένα ελεγχόμενο πείραμα σχεδιασμένο να αποδείξει αν και πως η έκθεση στο κινητό τηλέφωνο κατά την κύηση μπορεί να επηρεάσει την παιδική ανάπτυξη. Επίσης, οι γονείς μπορεί να μην είχαν δώσει ακριβείς πληροφορίες για την λεκτική ανάπτυξη των παιδιών τους. Αλλά και πάλι τα αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά για τις επιτόκους που κάνουν χρήση του κινητού τηλεφώνου.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMC Public Health.