Κίνδυνος πρόωρου θανάτου: Η ψυχική διαταραχή που απειλεί τη ζωή 6 φορές περισσότερο από το κάπνισμα

Η διπολική διαταραχή, μια σοβαρή ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ακραίες εναλλαγές μανίας και κατάθλιψης, περιπλέκει σημαντικά τη ζωή των ασθενών και αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, όπως αποκαλύπτει μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο Psychiatry Research.

Η μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν εξέτασε μια σειρά από παράγοντες που απειλούν το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων, αποκαλύπτοντας τελικά ότι τα άτομα με διπολική διαταραχή αντιμετωπίζουν 4-6 φορές αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Φαίνεται ότι η ψυχική διαταραχή είναι ακόμη πιο απειλητική για τη ζωή και από το κάπνισμα, αφού, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τους καπνιστές είναι διπλάσιος από τους μη καπνιστές.

«Προς μεγάλη μας έκπληξη, διαπιστώσαμε ότι η διπολική διαταραχή συνιστά πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από ό,τι το κάπνισμα», δήλωσε ο Melvin McInnis, καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του U-M.

Η νέα επιστημονική έρευνα χρησιμοποίησε τα δεδομένα δύο μεγάλων προγενέστερων μελετών, τα ευρήματα των οποίων παρουσιάζουν συνέπεια. Η πρώτη αφορούσε 1.128 συμμετέχοντες από τη μακροχρόνια μελέτη του Πανεπιστημίου για τη διπολική διαταραχή. Κατέγραψε 56 θανάτους από το 2006, εκ των οποίων οι 54 αφορούσαν σε άτομα με διπολική διαταραχή. Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι η διπολική διαταραχή αύξησε την πιθανότητα θανάτου κατά 6 φορές σε διάστημα 10 ετών.

Διαβάστε ακόμη...