Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για πρόωρο τοκετό στις γυναίκες πάνω από 40 ετών

Οι γυναίκες που μένουν έγκυες μετά τα 40, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό. Αντίθετα, οι υποψήφιες μητέρες ηλικίας 30 έως 34 ετών είναι αυτές με τον μικρότερο κίνδυνο για πρόωρη γέννα, σύμφωνα με μια νέα καναδο-γαλλική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 165.000 τοκετούς και διαπίστωσαν ότι η προχωρημένη ηλικία της μητέρας (πάνω από τα 40) σχετίζεται με τον πιο αυξημένο κίνδυνο να γεννήσει πρόωρα.

Από την άλλη, η πιθανότητα πρόωρου τοκετού είναι ελαφρώς μεγαλύτερη για μια γυναίκα κάτω των 30 από ό,τι για μία σε ηλικία 30 έως 34 ετών.

Η ηλικία που οι γυναίκες μένουν έγκυες, αυξάνεται συνεχώς σε όλο σχεδόν τον κόσμο, πράγμα που αυξάνει και την πιθανότητα πρόωρων τοκετών, με όποιους κινδύνους μπορεί αυτό να κρύβει για το μωρό.

Ο απόλυτος κίνδυνος πάντως δεν είναι μεγάλος. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού για μια τριαντάρα είναι περίπου 1%, ενώ μετά τα 40 αυξάνει σε 1,2% (αύξηση 20%).

Πρόωρο θεωρείται ένα μωρό, αν γεννηθεί πριν την 37η εβδομάδα, κάτι που συμβαίνει σχεδόν στο 10% των τοκετών.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *