Αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης έχουν συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, εγκεφαλικού και περιφερειακής αγγειακής νόσου.
Τα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η ομοκυστεΐνη ίσως προάγει την αθηροσκλήρωση καταστρέφοντας το εσωτερικό των αρτηριών και προάγοντας τη δημιουργία θρόμβων. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει εδραιωθεί ο ακριβής μηχανισμός δράσης της, παρά μόνο η συσχέτιση της με την αθηρωμάτωση.
Τα επίπεδα ομοκυστεΐνης φαίνεται να επηρεάζονται από γενετικούς και διατροφικούς παράγοντες. Σε ότι αφορά τους διατροφικούς παράγοντες το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Β6 και η βιταμίνη Β12 έχουν τη μεγαλύτερη δράση στα επίπεδα ομοκυστεΐνης.
Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμινών του συμπλέγματος Β σχετίζονται τουλάχιστον εν μέρει με χαμηλότερες συγκεντρώσεις ομοκυστεΐνης.
Επίσης τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικού.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδοθεί οδηγίες για τη λήψη συμπληρωμάτων των παραπάνω βιταμινών με στόχο την μείωση της ομοκυστεΐνης, καθώς δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα η δοσολογία που εξασφαλίζει όφελος.
Ωστόσο άτομα με βεβαρημένο ιστορικό καλό είναι να ελέγχουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα τους και να εξασφαλίζουν επαρκή πρόσληψη των βιταμινών Β6, Β12 και φυλλικού οξέος από τη διατροφή.
Πηγή: neadiatrofis.gr