Κίνδυνος επιδείνωσης της χολέρας στη Γουϊνέα-Μπισάου

 
Το θάνατο πολλών ανθρώπων αναμένεται να προκαλέσει το ξέσπασμα χολέρας στην Γουϊνέα-Μπισάου, από το οποίο έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι, λόγω της έλλειψης ιατρικών μέσων για την αντιμετώπιση της νόσου, προειδοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).


Σύμφωνα με τον Νίκο Χάιγενμπεργκ, επικεφαλής της έκτακτης αποστολής της MSF στη Γουϊνέα-Μπισάου, τουλάχιστον 2.000 κρούσματα χολέρας έχουν καταγραφεί στη χώρα τους τελευταίους δύο μήνες. Περίπου 1.700 από αυτά τα κρούσματα καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα Μπισάου, όπου η εποχή των βροχών πλησιάζει στο τέλος της.

«Το ξέσπασμα της χολέρας είναι ανησυχητικό επειδή η Γουϊνέα-Μπισάου είχε αντιμετωπίσει ένα σοβαρό ξέσπασμα της νόσου το 2008, το οποίο είχε πλήξει 14.000 ανθρώπους», σημείωσε ο ίδιος.

«Το τωρινό μπορεί να παραταθεί έως και τις αρχές του 2013», πρόσθεσε, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να αυξηθεί στη χώρα λόγω των περιορισμένων υποδομών της για την υγεία και τις κακές συνθήκες υγιεινής.

«Το 2008, το ξέσπασμα χολέρας διήρκεσε 22 εβδομάδες προτού φτάσει στο αποκορύφωμά του», σημείωσε. «Τώρα βρισκόμαστε μόνον στις 12 εβδομάδες, οπότε μπορεί να δούμε το ποσοστό να αυξάνεται ή να μειώνεται τους ερχόμενους μήνες».

Περίπου 100 κρούσματα έχουν καταγραφεί στο αρχιπέλαγος των Μπιζαγκός, όπου τα κέντρα υγείας αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης και πόρων. Πολλοί χειρουργούν χωρίς φως ή τρεχούμενο νερό.

Τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι έχουν πληγεί από το ξέσπασμα χολέρας στη Σιέρα Λεόνε και τη Γουϊνέα φέτος, αν και τώρα έχουν μειωθεί σημαντικά οι αριθμοί αυτοί.

Στην Γκάνα έχουν καταγραφεί επίσης 140 κρούσματα χολέρας από τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν νεκροί μέχρι στιγμής.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *