Κίνδυνος αυτισμού για τα πρόωρα βρέφη

 
Αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού έχουν τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα, παρόλο που ο κίνδυνος αυτός παραμένει μικρός. Οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, που κυμαίνονται από το ήπιο σύνδρομο Asperger έως την οξεία πνευματική καθυστέρηση και ανικανότητα του παιδικού αυτισμού, διαγνώσκονται σε περίπου ένα στα 88 παιδιά, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ.


Σύμφωνα με φιλανδική μελέτη του Πανεπιστημίου Τουρκού στη Φινλανδία, υπάρχει αυξημένος κίνδυνο αυτισμού αλλά όχι συνδρόμου Asperger στα πρόωρα βρέφη και στα παιδιά που είχαν μικρά σωματομετρικά χαρακτηριστικά κατά τον τοκετό.

Όσα δηλαδή ζύγιζαν λιγότερο από 1.500 γραμμάρια κατά τον τοκετό είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν αυτισμό.
Ωστόσο, επειδή ο αυτισμός είναι σχετικά σπάνιος, τα περισσότερα παιδιά που γεννιούνται πολύ μικρά τελικά δεν εκδηλώνουν αυτισμό.

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί κάποια παιδιά εκδηλώνουν διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, αλλά πιστεύουν ότι μπορεί να προκαλούνται από μια αλληλεπίδραση μεταξύ των γονιδίων και του περιβάλλοντος, όπως οι λοιμώξεις ή άλλα ιατρικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η μελέτη, της οποίας τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε στοιχεία σχεδόν δύο δεκαετιών που αφορούσαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά στην Φινλανδία, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Pediatrics.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *