Κινδυνεύουν οι αιμορροφιλικοί λόγω έλλειψης φαρμάκων

 
Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να βρεθούν χωρίς φάρμακα έρχονται οι αιμορροφιλικοί ασθενείς της Βόρειας Ελλάδας λόγω των περικοπών στις φαρμακευτικές δαπάνες.


Η φαρμακευτική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των αιμορροφιλικών γίνεται με παράγοντες πήξης αίματος καθώς και με άλλα παράγωγα αίματος. Τη διάθεση των παραγόντων πήξης αίματος σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα διαχειρίζονται τα δύο Κέντρα Αιμορροφιλικών, ενηλίκων και παίδων-εφήβων, του Ιπποκρατείου.

«Λόγω του υψηλού κόστους των παραγόντων πήξης δεν μπορούν πλέον να διατίθενται από το Ιπποκράτειο στους αιμορροφιλικούς ποσότητες που να αρκούν για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός. Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να έρχονται κάθε μήνα και να παίρνουν τους παράγοντες πήξης που χρειάζονται. Θα μπορούσε όμως κάθε νοσοκομείο που έχει αιματολογικό κέντρο και ειδικούς αιματολόγους να διαθέτει στους αιμορροφιλικούς τους παράγοντες πήξης ώστε να αποφεύγουν οι ασθενείς αυτοί την ταλαιπωρία της μετακίνησης από μακρινές περιοχές» αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο διοικητής του Ιπποκρατείου Γιώργος Χριστιανόπουλος.

«Στο όνομα της περιστολής των δαπανών μειώθηκαν τα αποθέματα φαρμάκων στο Ιπποκράτειο με συνέπεια την πλημμελή αντιμετώπιση των κατ΄ οίκον προβλημάτων, την εξάρτησή μας από το νοσοκομείο την ανασφάλεια και την επικινδυνότητα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι παράγοντες πήξης είναι πολύ υψηλού κόστους και τη δαπάνη της προμήθειας τους την επωμίζεται ο προϋπολογισμός του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου ενώ οι ασθενείς είναι από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Όμως αυτό είναι ανεπίτρεπτο καθώς οι παράγοντες πήξης είναι ζωτικής σημασίας για μας» επισημαίνει το ΑΜΠΕ ο γραμματέας του Συλλόγου Αιμορροφιλικών Βόρειας Ελλάδας Χρήστος Τζιμούρτης.

Οι αιμορροφιλικοί της Βόρειας Ελλάδας ζητούν να δοθεί τέλος στη ταλαιπωρία που υφίστανται κατά τον εφοδιασμό των παραγόντων πήξης για την κατ΄ οίκον θεραπεία και την παραμονή των αποθεμάτων των παραγόντων στο φαρμακείο του Ιπποκρατείου στα επίπεδα πριν τη μείωσή τους. Παράλληλα προτείνουν να γίνει μια μικρή περικοπή από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και να μεταφερθεί το κονδύλι στο Ιπποκράτειο προκειμένου να καλυφθεί η δαπάνη των παραγόντων πήξης.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *