Κι άλλος θάνατος στην Αίγυπτο από τη γρίπη των πτηνών

227C4043F79BFFD7CFA329B7BAE0A42D.jpg

  Μια 65χρονη γυναίκα από την Αίγυπτο έχασε τη ζωή της εξαιτίας του στελέχους Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας αυτής. Το περιστατικό είναι το δεύτερο θανατηφόρο κρούσμα στην Αίγυπτο εντός του τρέχοντος μηνός.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σημειώνει ότι πρόσφατα καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον Η5Ν1 στην Αίγυπτο, ωστόσο προσθέτει ότι δεν έχει παρατηρηθεί κάποια μείζων γενετική μετάλλαξη στο στέλεχος αυτό της γρίπης των πτηνών, που να εξηγεί την αύξηση των κρουσμάτων στον άνθρωπο.

Το νέο θύμα ζούσε στην επαρχία Ασιούτ, στα κεντρικά της Αιγύπτου, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Τα κρούσματα του Η5Ν1 έχουν καταγραφεί κυρίως σε φτωχές, αγροτικές περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου οι χωρικοί συνηθίζουν να εκτρέφουν και να σφάζουν οι ίδιοι πουλερικά στα σπίτια τους.

Επτά ακόμα άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με τον ιό της γρίπης και υπόκεινται σε θεραπεία, ενώ 3 έχουν ήδη αναρρώσει, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι πέθαναν το 2014 στη χώρα εξαιτίας του συγκεκριμένου στελέχους της γρίπης των πτηνών.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες Τρίτη ο ΠΟΥ, μεταξύ της 4ης Δεκεμβρίου και της 6ης Ιανουαρίου επιβεβαιώθηκαν 18 νέα περιστατικά μόλυνσης από τον Η5Ν1 στην Αίγυπτο, εκ των οποίων και 4 ήταν θανατηφόρα.

Ο απολογισμός αυτός των κρουσμάτων είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί στην Αίγυπτο μέσα σε έναν μήνα, διευκρίνισε η υπηρεσία δημόσιας υγείας του ΟΗΕ.

Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι κάθε φορά που οι ιοί της γρίπης των πτηνών εξαπλώνονται σε πληθυσμούς πουλερικών, υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης σποραδικών μολύνσεων ή συγκεντρωμένων κρουσμάτων σε ανθρώπους.

Στην έκθεση που δημοσιοποίησε χθες ο ΠΟΥ παρατηρεί ότι υπήρξαν «αναφορές περί αυξανόμενου αριθμού ξεσπασμάτων και κρουσμάτων» του στελέχους Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών στην Αίγυπτο, προσθέτοντας ότι πιθανόν αυτό αποτελεί την αιτία για την αύξηση των κρουσμάτων σε ανθρώπους.

«Παρά το γεγονός ότι όλοι οι ιοί της γρίπης εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου, βάσει των προκαταρκτικών εργαστηριακών ερευνών δεν έχουν εντοπιστεί μείζονες γενετικές μεταβολές στους ιούς που έχουν απομονωθεί από τους ασθενείς ή τα ζώα», αναφέρεται στην έκθεση του ΠΟΥ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *