Όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ, Γ. Γιαννούσης, η Ελληνική Υποδομή θα λειτουργήσει στο πλαίσιο της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Υποδομής μεγάλης κλίμακας Infrafrontier του ESFRI, στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει επίσημα μέσω του συντονιστή φορέα ΕΚΕΒΕ Φλέμιγκ, τόσο στην προπαρασκευαστική της φάση (2009-2011) όσο και στην επόμενη φάση μέσω του προγράμματος Infrafrontier-I3 της πράξης FP7-Capacities.
Από το 2009, το ΕΚΕΒΕ Φλέμιγκ αποτελεί επίσης τον ελληνικό κόμβο του European Mouse Mutant Archive (EMMA), το τμήμα αρχειοθέτησης/ διανομής της Ευρωπαϊκής Υποδομής Infrafrontier.
Η προτεινόμενη πράξη αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό των υποδομών, καθώς και στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των φορέων που απαρτίζουν την Ελληνική Υποδομή, προκειμένου να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Υποδομή Infrafrontier μέσω της αρχειοθέτησης (κρυοσυντήρησης), παραγωγής και διανομής ζωικών μοντέλων, καθώς επίσης και του φαινοτυπικού χαρακτηρισμού τους.
Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες που θα υποστηριχθούν θα είναι οι εξής:
– Υπηρεσίες αρχειοθέτησης, διανομής, αναπαραγωγής και στέγασης ποντικών σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και τα πρότυπα του EMMA.
– Υπηρεσίες παραγωγής διαγονιδιακών ποντικών, με τεχνικές έκγχυσης προπυρήνων και μεθόδους γονιδιακής στόχευσης.
-Υπηρεσίες φαινοτυπικού χαρακτηρισμού, στο πλαίσιο μιας «κλινικής ποντικών» που θα εστιάζει σε τομείς εξειδίκευσης και αριστείας των συμμετεχόντων φορέων (όπως οι ανοσολογικές ασθένειες και ο καρκίνος) και θα παρέχει υπηρεσίες υψηλής στάθμης σε τεχνολογικές πλατφόρμες αιχμής μέσω μονάδων γενωμικής, πρωτεομικής, κυτταρομετρίας ροής, ιστοπαθολογίας, απεικόνισης κυττάρων και ιστών κ.α
Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της κοινοτικής συνδρομής ανέρχεται σε 3.641.000 ευρώ και η χρονική διάρκεια υλοποίησης της πράξης είναι 40 μήνες.