Κέντρα εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας εγκαθιστά το Ισλαμαμπάντ

3587E97B7007AC8C29BB115ED6D68AB0.jpg

  Το Πακιστάν θα εγκαταστήσει κέντρα εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Υγείας, μία ημέρα μετά τη χθεσινή κήρυξη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μιας «παγκόσμιας εμβέλειας κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία» εξαιτίας της διάδοσης της πολιομυελίτιδας σε πολλές χώρες.

Ο ΠΟΥ εκτιμά πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος εξαγωγής της πολιομυελίτιδας αφορά το Πακιστάν, το Καμερούν και τη Συρία και ζήτησε από τις τοπικές αρχές να αναλάβουν δράση με εκστρατείες εμβολιασμού αυτών που πρέπει να ταξιδέψουν και να διατηρήσουν τον μηχανισμό αυτόν για τουλάχιστον έξι μήνες αφότου διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν νέα κρούσματα εξαγωγής της ασθένειας.

Η σημερινή ανακοίνωση του Πακιστάν ακολουθεί τις οδηγίες του ΠΟΥ.

Οι χώρες όπου έχει διαπιστωθεί η ενδημική παρουσία της ασθένειας και τις οποίες αφορά αυτή η προειδοποίηση είναι το Αφγανιστάν, η Ισημερινή Γουινέα, η Αιθιοπία, το Ιράκ, το Ισραήλ, η Σομαλία και η Νιγηρία.

Η Σάιρα Αφζάλ Ταράρ, υφυπουργός Υγείας, δήλωσε: «Σκοπεύουμε να εγκαταστήσουμε κέντρα εμβολιασμού σε όλα τα διεθνή αεροδρόμια για να βοηθήσουμε όσους ταξιδεύουν να τηρήσουν τις οδηγίες του ΠΟΥ».

Το Πακιστάν συναντά σθεναρή αντίσταση από τους ένοπλους ισλαμιστές που συχνά επιτίθενται σε εργαζόμενους στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας και στο προσωπικό ασφαλείας που έχει ως έργο την προστασία τους.

Οι ένοπλοι κατηγορούν τους εργαζόμενους στην εκστρατεία εμβολιασμού ότι δρουν ως κατάσκοποι δυτικών χωρών και υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει ως στόχο τη στείρωση των μικρών μουσουλμάνων.

Σύμφωνα με την Ταράρ, οι προσπάθειες της χώρας για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων πολιομυελίτιδας έχουν πληγεί εξαιτίας των επιθέσεων από ενόπλους.

Η πολιομυελίτιδα είναι μια πολύ μεταδοτική νόσος που πλήττει κυρίως τα παιδιά κάτω των πέντε ετών. Δεν είναι ιάσιμη, μπορεί να επιφέρει την παράλυση μέσα σε μερικές ώρες και σε μερικές περιπτώσεις είναι θανάσιμη. Ωστόσο μπορεί να προληφθεί με τον εμβολιασμό.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *